G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Tetszett a cikk?

Londoni pénzügyi szolgáltatóknak adna otthont a Pallas Athéné alapítványok közös befektetőcége, az Optima Zrt., amely ezúttal a Váci úton fog gigaberuházásba: irodákat, üzleteket és lakásokat épít a lepusztult, Reno-udvar néven elhíresült 7,5 hektáros területen.

–Az alapítványok vagyonának legalább a felét ingatlanba átrakni tervező Optima Befektetési Zrt. a patinás Postapalota és a trendi Millenáris Park után felfedezte magának a Váci úti irodafolyosót is: a napokban 55,2 millió euróért megvette a Váci út 160-168. szám alatti, három telekből álló ingatlant a Redimmocorp és a Soinginvest nevű, az ingatlanpiacon régóta jelen lévő, ám kevéssé ismert cégektől. Az oda megálmodott, több mint 200 ezer négyzetméteresre komplexum pedig – állítják – egyedülálló lesz Budapesten: a botrányos közpénzköltésükről híres jegybanki alapítványok nagyot álmodva a Brexit miatt majd talán hozzánk menekülő londoni pénzügyi szolgáltatócégeket szeretnének bérlőként látni az épületegyüttesben.

 

©

„Magyarország már most is regionális központnak számít pénzügyi szolgáltatások terén” – érvelt Fekete Zoltán, az Optima befektetési bankárból jegybanki alapítványi alkalmazottá avanzsáló vezérigazgatója, aki nagyjából háromévesre tervezi a beruházást. Fekete ígéri: minden egyes jelentős beruházási lépést a közbeszerzési hatósággal egyeztetve fognak majd megtenni. A kijelentésnek olyan szempontból nincs sok értelme, hogy az alapítványok a közelmúltban azt szajkózták a sajtóban, azért, mert a cégeik bevétele nagyobb részben a piacról származik, nem kötelezhetők közbeszerzésre. Így nagy meglepetést nem okozott a szakmában, amikor néhány hete például kiderült: a Wing Zrt.-től megszerzett Postapalota – új, divatos nevén Buda Palota – felújítását a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető Magyar Építő Zrt. végezheti.

A Váci úti építkezéshez és a Buda Palota rekonstrukciójához összesen 120-130 millió euró banki forrást tervez bevonni az Optima, és előszeretettel tárgyalna külföldi pénzintézetekről a hitelügyletről. „Olyan bankokat hoznánk Magyarországra, amelyek nem voltak itt, avagy a közelmúltban nem voltak aktívak nálunk” – szögezi le Fekete, némileg ellentmondva annak a központi törekvésnek, hogy inkább kevesebb, mintsem több bank működjön a hazai piacon. Fekete azt sem zárta ki, hogy a beruházások finanszírozásába esetleg magántőke-befektetők is beszállnak majd, miután szerinte ázsiai és nyugat-európai ingatlanalapok is felbukkantak érdeklődőként a hazai ingatlanpiacon.

A jegybanki alapítványok vagyonából így már több mint 70 milliárd forint fekszik ingatlanban, s az állampapír-állomány 155,3 milliárd forintra csökkent a nyár eleji 174 milliárdról. Emellett az alapítványok 20,7 milliárd forintot tartanak bankbetétben és 21 milliárdot vállalati kötvényekben. A cél az, hogy a 267 milliárdos összvagyon mintegy felét téglába rendezzék át – közölték korábban a Matolcsy György jegybankelnök agyából kipattant alapítványok. Korábban inkább csak saját célra vettek házakat – például a Budai Várban többet is, illetve a volt IPOSZ-székházat, az utóbbi néhány vételt – így a Millenáris két irodaházát, a Buda Palotát és a Váci úti mostani szerzeményt – már hozamtermelő ingatlanbefektetésként kommunikálják. Igaz, éppen akkor kezdtek nagy bevásárlásba, amikor az ingatlanárak elkezdtek felfele kúszni, aminek a következtében az ingatlanpiaci hozamok – piaci előrejelzések szerint – jövőre már a válság előtti, 6 százalék alatti szintre süllyedhetnek a mai 7-8 százalékról. „Az 1-2 százalékos állampapírhozamokkal szemben a 6-7 százalék is előnyös befektetés” – érvelt korábban Fekete Zoltán.

 

Turistalátványosságnak álcázott kilátót épít az MNB-s alapítvány cége

A jó hír: a volt Postapalota épületében lesz egy kilátó. A rossz hír: a kilátóság alapvető feltételeinek is nehezen felel meg. A robusztus épületet a PADA cége vette meg, és irodákat alakít ki benne. Véletlenül épp a környékre, a Várba költözik pár minisztérium. Biztosan szükségük lesz kiegészítő irodákra, mert nem férnek majd el a Várban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!