szerző:
hvg.hu

Egy friss brit felmérés szerint a bulgáriai Napospartot érdemes most választania annak, akinek fontos a jó ár-érték arány, és nem akar egy vagyont kifizetni az üdülésre. A legdrágább hely Ibiza, de a horvátországi Zadart sem ajánlják a szerény jövedelműeknek.

A brit Post Office felmérése szerint a márciusban elérhető árakkal számolva a bulgáriai Napospart volt a legolcsóbb tengerparti üdülőhely Európában. Aki itt nyaral vagy netán itt vásárol apartmant, ár-érték arányban a legjobbat kaphatja – derül ki a tizenkilenc európai hely adatainak összehasonlításából.

A rangsorhoz az adott helyre jellemző napi költséget számolták ki. Utóbbi megállapításához tíz olyan tételt vettek figyelembe, amire egy átlagos turista biztosan költ: például étkezésre, italokra, naptejre.

A Fekete-tenger partján található Napospartra 37 fontos napi költség jött ki a fentiek alapján, Ibizára pedig 131 font.

A bulgáriai Napospart után Portugália Algarve tartománya következett a legolcsóbb célpontok sorában, 58 fontra becsült napi költséggel, majd a spanyolországi Costa Del Sol 61 fonttal.

A legdrágább célpontok sorában Ibiza után az olaszországi Sorrento következett, ott a felmérés szerint naponta legalább 119 font simán elmegy nyaraláskor, és a harmadik helyezett Nizzában is érdemes legalább napi 117 fontnak megfelelő euróval számolniuk a turistáknak.

Andrew Brown, a kutatást készítő Post Office szóvivője szerint a bulgáriai Napospart kedvező napi költsége elsősorban az ottani olcsó élelmiszereknek köszönhető. Úgy számolták, hogy ott egy hétre két személy ebédje és vacsorája kihozható kevesebb mint 175 fontnak megfelelő levából. Franciaország és Olaszország felkapott üdülőhelyein viszont 600 fontnál is több lehet ez az összeg, természetesen euróban értve.

Az átlagos üdülési költségek a vizsgált 19 helyen egy év alatt tizenhét százalékkal emelkedtek egyébként, ennek okai között említik azt, hogy gyengült a font a Brexit-népszavazás óta, valamint egyes helyeken egyébként is megugrottak az árak a turisták számának emelkedésével.

A legnagyobb emelkedést a horvátországi Zadarban regisztrálták, ott egy évet alatt átlagosan 44 százalékkal nőttek a turisták költségei. Portugáliában, Lisszabonban 29 százalékos emelkedést számoltak - összegzik az adatokat a BBC oldalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

Megható, személyes posztban búcsúzik Vajnától az InterCom társalapítója

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja