szerző:
hvg.hu

Az állam háromszor annyiért vette meg a mélygarázst egy luxemburgi hátterű cégtől, mint amennyiért az hozzájutott.

Nyomozás indul a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs eladásának ügyében – írja a Magyar Nemzet, amely úgy tudja, a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelte el az eljárást.

A lap korábban arról írt, hogy egy luxemburgi tulajdonú magáncég többször annyiért adta tovább a magyar államnak a józsefvárosi mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott.

A luxemburgi hátterű Tállya Hotel Invest Kft. ugyanis 1,2 milliárd forintért jutott hozzá a Nemzeti Múzeum mögötti mélygarázshoz, majd 3,65 milliárdért adta azt tovább a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV Zrt.), vagyis több mint 2 milliárd forintot kasszírozott az üzleten. A vásárlásért felelős Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vezette tárca nem is alkudozott a céggel, ugyanis a kormányhatározatban erre a célra elkülönített teljes összeget kifizették a garázsért.

A Tállya Hotel Invest Kft. a luxemburgi Kagemi AG tulajdona volt, amely társaság a WHB-csoporthoz is kötődik. Tiborcz István, Orbán Viktor veje tavaly vásárolta be magát a WHB egyik cégébe, bizalmasa, Paár Attila pedig jelenleg is tulajdonos-vezetője a cégcsoportnak.

A belvárosi mélygarázst az Erste Bank közel 29 millió svájci frankos jelzálogjoga terhelte, amit 2007 nyarán jegyeztek be az ingatlanra. A hitelfelvétel idején a parkolóban érdekelt volt egy ciprusi cég is, a Wellamo Trading Ltd., de az ingatlan közvetett tulajdonosai közt felbukkant a ciprusi Janata Ltd. offshore cég is, amelyről korábban kiderült, hogy a közelmúltban csalás miatt elítélt Tolnai Sándor volt labdarúgóklub-tulajdonoshoz és üzleti partnereihez köthető.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya korábban elutasította Tényi István volt Fidesz-tag feljelentését a mélygarázs eladásával kapcsolatban, mondván, hogy nem történt bűncselekmény. A határozat indokolásában állt az is, hogy az ingatlant a Tállya Hotel Invest Kft. jelzáloggal és egyéb terhekkel vette, ám tehermentesen adta tovább, és értéknövelő beruházásokat is kivitelezett.

Ezzel szemben a Fővárosi Főügyészség a napokban úgy döntött, hogy igenis fennáll a bűncselekmény gyanúja, ezért hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, egyben elrendelte a nyomozást az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
13 ember fagyott halálra szeptember óta

13 ember fagyott halálra szeptember óta

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Vucic: Gruevszki Röszkénél lépett be Magyarországra

Trump lánya elkövette azt, amiért az elnök legutóbb világvégét kiáltott

Trump lánya elkövette azt, amiért az elnök legutóbb világvégét kiáltott

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is

Megsemmisült a DK könyvelése és az összes, Hadházynak gyűjtött aláírás is

Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében

Feljelentést tett az LMP Gruevszki ügyében