szerző:
hvg.hu

Így döntött a városi tanács Zürichben, ahol lapértesülések szerint 132 milliomos is olyan lakásban él, melynek bérét alacsonyan tartja Svájc leggazdagabb városának vezetése.

Hogy juthattak szociális bérlakáshoz a gazdagok? Úgy, hogy a városi tanács elrendelte: minden harmadik új lakás legyen szociális bérlakás. Ily módon 9000 szociális bérlakás áll a 400 ezres város szegényeinek rendelkezésére. Csakhogy a szegények jelentős része nem jogosult szociális bérlakásra, mert nincsenek rendben a papírjai. Ezt kihasználva a gazdag svájciak, akik nem azért gazdagok, mert szórják a pénzt, szépen beköltöznek a szociális bérlakásba annak ellenére, hogy sem a vagyonuk, sem a keresetük nem teszi indokolttá ezt.

Akinek évi 200 ezer eurónál nagyobb a keresete, az költözzön ki a szociális bérlakásból! Ezt is tartalmazza a városi tanács rendelete Zürichben. Svájcban a megélhetés nagyon drága, de évi 200 ezres jövedelem itt is szép pénznek számít- írja a Le Figaro. A rendelet előírja, hogy csakis az jogosult szociális bérlakásra, akinek a jövedelme nem haladja meg a lakbér négyszeresét. Átmenetileg az is elfogadható, ha valaki hatszor annyit keres, mint amennyit lakbérre kifizet egy hónapban. De akinek a vagyona meghaladja az egymillió svájci frankot, annak úgy kell lelépnie a szociális bérlakásból, hogy nem ajánlanak fel neki újat. Így a 132 milliomosnak most új lakás után kell néznie Svájcban, ahol az ingatlanok is méregdrágák, úgyhogy nemigen lehet csodálkozni azon, hogy a takarékos milliomosok szociális bérlakásban húzzák meg magukat Zürichben, Svájc és talán egész Európa leggazdagabb városában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!