szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

70 százalékkal emelkedtek az árak öt év alatt, és jóval több a készpénzes vásárló. A város ingatlanpiacának origója és fő mozgatórugója még mindig az egyetem.

Korábban Pécsett jóval kevesebb készpénzes vásárló volt, most azonban jelentős hányadban tesznek ajánlatot, kikosarazva így a hiteles vásárlókat – írta a Bama.hu. A befektetési céllal vásárlók továbbra is a belvárosban és az egyetemi karok környékén keresgélnek.

Egy megkérdezett ingatlanszakértő szerint tavaly óta egyre többen rendelkeznek készpénzzel, ennek egyik oka pedig az, hogy 2016. végétől folyamatosan fizetik ki a Quaestor-ügyfelek részére a kártalanításukat.

A készpénzes vásárlók megjelenése jelentős élénkülést okozott a pécsi ingatlanpiacon, a felértékelődés folyamatos, a lakások gyorsan elkelnek. Az új lakásokra elsősorban a csokosok vevők.

A panellakások átlagos négyzetméterára Pécsett 126 ezer forintról 214 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, mely csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A panellakások között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 295 ezer, a legalacsonyabb pedig 194 ezer forint, míg az átlagár 239 ezer forint volt.

A téglalakások átlagos négyzetméterára 202 ezer forintról 299 ezer forintra nőtt az elmúlt öt évben, ami szintén csaknem 70 százalékos emelkedést jelent. A legmagasabb négyzetméterár 392 ezer, a legalacsonyabb pedig 213 ezer forint volt.

A családi házak átlagos négyzetméterára növekedett a legkevesebbet, 169 ezer forintról 196 ezer forintra, mely 15 százalékos emelkedést jelent. A családi házak között 2017 decemberében a legmagasabb négyzetméterár 307 ezer, a legalacsonyabb 119 ezer, az átlagár 199 ezer forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!