szerző:
hvg.hu

Legalábbis a legnagyobb hazai ingatlanpiaci szakértők szerint.

Csökkenő szakértői optimizmusról számol be a Portfolio Lakáspiaci Hangulatfelmérése. Egyre többen gondolják úgy, hogy a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes lakásáfát a mostani formában nem hosszabbítják meg 2019 után, hanem helyette más kedvezmények jöhetnek. Egyes szakértők szerint az áfát meg is emelhetik, minimum 18 százalékra.

2017 második negyedévében – az MNB felmérése szerint – a kistelepüléseken jelentősen magasabb ütemű volt a lakásárak emelkedése, mint a nagyobb városokban, a szakértők véleménye szerint egyelőre nem indul be a felzárkózás. Összességében mind Budapesten, mind a községekben egyre kisebb ütemben nőhetnek tovább az árak.

A 2014-ben az áremelkedést motorizáló befektetési célú vásárlások aránya az összes adásvételen belül valamelyest csökkent, mert a saját célra vásárlók is aktivizálódtak. A befektetőket maga a piac inti óvatosságra, hiszen a hozamok csökkennek, az árak emelkednek, a rövid távú turisztikai célú lakáskiadás körül pedig bizonytalanságok vannak.

A hangulatfelmérésben megkérdezett szakértők szerint a külföldi vásárlók száma stagnálni fog, már nem számíthatunk jelentős növekedésre. legnagyobb arányban még mindig a belvárosban fognak lakásokat keresni. A szomszédos országokból érkezők azonban a vidéki ingatlanok iránt is érdeklődnek.

Szinte minden megkérdezett úgy véli, tovább emelkedhet a hitellel vásárolt lakások aránya. Ebben feltehetően szerepet játszik az is, hogy az egyre magasabb árak miatt egyre kevesebben képesek a kinézett lakást hitel nélkül finanszírozni.

Szinte az összes szakértő arra számít, hogy a lakásfejlesztések jelentős részénél csúszni fog az átadás, sőt van, aki szerint már most tömeges jelenségről van szó. Ennek hátterében elsősorban a munkaerőhiány áll, így a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenniük.

Bár feltételezhető, hogy 2019 után is lesznek majd állami ösztönzők, a megkérdezett szakértők több mint harmada szerint az új lakások kedvezményes áfáját 2019 után 18 százalékra emelheti fel a kormány.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balla Ákos – Balla Ingatlan, Balogh László – Ingatlan.com, Benedikt Károly – Duna House, Horváth Áron – Budapesti Lakáspiaci Riport, Incze Zsombor – FHB, Kricsfalussy Tamás – Metrodom, Mester Nándor – Otthontérkép, Pálfi Péter – MRICS, Sápi Zoltán – Eltinga, Soóki-Tóth Gábor – Otthon Centrum, Valkó Dávid – OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön