szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Praktikerbe Aldi, CBA-ba Lidl, Tescóba Media Markt költözött, eladták az Eurocentert, a Pólust, a Camponát és az Aréna Plázát is. Ötödik éve bővül a boltos forgalom, megéri forgatni az üzlethelyiségeket.

Az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa vagy bérlője cserélődött – írta a blokkk.com. A magyar boltos forgalom már ötödik éve folyamatosan bővül, így a befektetőknek megéri a cserebere, hiszen lehet, hogy nagyobb értékű üzlethelyiségre tesznek szert, vagy esetleg olyanra, melyet magasabb bérleti díjért adhatnak ki. Az új fejlesztéseket korlátozó plázastop jelenleg a bérlői piacon hagy nagyobb mozgásteret a piac szereplőinek.

Nincs statisztika arról, hogy a boltos világban milyen a saját tulajdonú, illetve a bérelt helyiségek aránya, de összességében 17 millió négyzetmétert, illetve több mint 130 ezer boltot átfogó piacról van szó. Ehhez adódnak még hozzá a plázákban található üzlethelyiségek; a kb. tízezer üzlet esetében egyértelműen csak bérlés jöhet szóba, a bérlőcsere viszont rendszeres.

Az elmúlt időszakban például CBA Príma költözött ki plázákból, helyére többnyire az Aldi lépett. Tulajdonoscsere zajlott az Eurocenternél, a Family Centernél, a Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus, a Campona és az Aréna Pláza is. Az Eurocentert a Wing Zrt., a Pólust és a Camponát a luxemburgi CPI Property Group, az Aréna Plázát a dél-afrikai NEPI Rockcastle vásárolta meg.

A nagy üzletláncok részben saját tulajdonú, részben bérelt bolthelyiségben ügyködnek. És van, aki bérbe is ad, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, egy Praktikerben pedig Aldi nyitott. A CBA-tól a Lidl hét, az Auchan egy boltot bérel.

Az Erste Befektési Alap több mint 30 kereskedelmi ingatlanából és az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap több mint 50 kereskedelmi ingatlanából pedig 24-24 helyiséget a Spar bérel, ennek harmada került most a Mészáros-féle Appeninnhez.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!