szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2016-ban több, jellemzően fogyó népességű település ajánlott ingyen, vagy jelképes összegért telkeket főleg fiataloknak, akik a csok segítségével építkezhettek volna rájuk.

A felajánlások óta már lassan két év telt el, így a Pénzcentrum utánajárt, milyen eredményeket értek el a települések. A kétezres években több település, pl. Zalaszentlászló, Vág, Bihartorda és Kőröstetétlen is próbálkozott azzal, hogy ingyen, vagy jelképes összegért ajánlott telkekkel vonzzon fiatal családokat, megmentve így a helyi óvodát, iskolát, vagy egyszerűen csak magát az elnéptelenedéssel fenyegetett helységet. Összességében azonban nem jártak sikerrel.

2016-ban a csok bevezetése után ismét számos település akadt, aki abban bízott, hogy az otthonteremtési kedvezmény és az ingyen telek kombinációja segít majd a fiataloknak gyökeret verni vidéken. Óhíd, Balassagyarmat, Komló, Izmény, Ásotthalom, Jászapáti, Makó, Gyula, és Füzesgyarmat is csokos ingyentelkeket hirdetett meg.

Az 573 lakost számláló Zala megyei Óhídon 9 darab beépíthető, 1 492 négyzetméteres telket ajánlottak fel, míg az 507 lakossal rendelkező Tolna megyei Izményben 4 darab, átlagosan 900 m2 nagyságú telekre lehetett volna pályázni. Míg Izmény telkei iránt elvétve volt csak érdeklődés, addig az óhídi polgármester nagyon sok érdeklődőről számolt be, és az első körben kiválasztott kérelmezők közül négyen kötöttek szerződést a faluval. A mai napig azonban egyetlen építkezés sem kezdődött el, és az helyi iskolát sem sikerült megmenteni a bezárástól. Izmény sem járt nagyobb sikerrel, pedig letelepedési támogatást is nyújt: a 200 000 forintot kaphatnak, ha a község közigazgatási területén lakáscélú ingatlan építenek vagy vásárolnak. Mindkét településen egyébként továbbra is lehet pályázni az ingyentelkekre.

A kis lélekszámúakkal ellentétben a magasabb lakosú várások már képesek voltak felmutatni némi eredményt. A 15 300 fős Nógrád megyei Balassagyarmat 21 csokos ingyentelket és 16 önköltségeset ajánlott fel, a 25 172 lelket számláló Baranya megyei Komlóban 11 szabad telek van. Balassagyarmaton eddig 5 kérelmet adtak be, amelyből mind az öt elkelt, illetve volt egy önköltséges telek is (szintén csokos igénylőnek). Ez azt jelenti, hogy hat szerződést kötöttek, ebből négy már épül, kettő felépült. Komlón kb. 10 érdeklődő volt összesen, igényeiket 5-en adták be 2016-ban, 2-en 2017-ben, mindenki megkapta, de kettő 2016-osnak vissza kellett adnia, mert nem sikerült a csok-igénylés, így 5 telket adtak oda összesen, hármat 2016-ban és kettőt 2017-ben.

A csekélyszámú értékesített telek ellenére mindkét városban továbbra is él az akció, ráadásul Komló pénzbeli lakáscélú támogatást nyújt első lakásvásárlás vagy csok mellé, Balassagyarmat pedig elindított egy programot, melyben hiányszakmában elhelyezkedő fiataloknak adnak ösztöndíjat 12 hónapig, és kamatmentes kölcsönt is adnak első lakáshoz jutóknak, melyet gyerekenként vissza nem térítendő támogatásokkal egészítenek ki.

Egy friss ENSZ-kutatás szerint 2050-re 1,44 millió magyarral él majd kevesebb az országban, az elnéptelenedés pedig leginkább a kisebb falvakat, városokat érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik