szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem fukarkodtak önmaguk és valóban páratlannak mondható lehetőségeik dicséretével Mészáros ingatlanosai. Bár hivatalosan még nem a Konzum Nyrt.-é az Appeninn többségi tulajdona, már szisztematikusan épül a gázszerelő ingatlanbirodalma. A két cég ügyvezetőjével készült interjúból szemléztünk.

Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese és Székely Gábor, az Appeninn Holding Nyrt. igazgatótanácsának tagja és operatív vezetője a Portfoliónak adott interjút, melyből kiderül, az Appeninn felvásárlását már csak a gazdasági versenyhivatalnak kel jóváhagynia, utána a Konzum tervei szerint ez a cég kezelné majd a teljes ingatlanportfóliót. Fekete szerint a Konzum célja „az ingatlanvagyon jelentős növelése”, illetve, hogy már középtávon SZIT-té alakuljanak. (A SZIT, azaz a szabályozott ingatlanbefektetési társaság elsősorban az adókedvezmények miatt népszerű forma.)

Fekete szerint a Konzum rövid távon kb. 300-400 millió eurós eszközérték-volument szeretne elérni. „A Konzum–Opus-csoport nagy szakértelemmel, páratlan lehetőségekkel, valamint olyan szinergiákkal rendelkezik, amelyek előnyeit az Appeninn is ki tudja használni. Ennek ma is látható jele, hogy jellemzően B, C kategóriás ingatlanportfólióját fokozatosan A kategóriás vagy prémium ingatlanokra cseréli.” Itt Fekete a Spar-boltok megszerzését hozza fel példának. Székely hozzátette: „a megállapodás végleges, a szerződéskötés folyamatban van”.

Az interjúból kiderül, a Konzum Nyrt.-nek „küldetéstudata van”, melyben a klasszikus építészeti értékkel bíró régebbi épületek, műemlékek megszerzése is szerepet játszik, de természetese a hozamtermelő képesség az elsődleges szempont. Ennek fényében még érdekesebb az a januári kormányhatározat, melyben több mint 80 ezer, világörökségi helyszínen található ingatlanra jegyzett be elővásárlási jogot az állam, köztük szerepel például a Mátyás-templom is. Nemrég egyébként Tiborcz István több cégcsoportja is állami hitel segítségével vásárolt meg műemléki védettségű épületeket.

Fekete és Székely utaltak jó kapcsolati tőkéjükre is, mely végül elég lehet ahhoz, hogy a folyamatosan mozgó és változó bérleti piacon a cégek az Appeninn épületeiben elérhető területeket válasszák irodának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!