szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Álságos módon változtatott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételein a kormány, megint a szavazótábora derekát adó vagyonosodó rétegeket segítve.

Március 15-e óta könnyebb feltételekkel juthatnak családi otthonteremtési kedvezményhez az igénylők. Az amúgy is felfelé induló ingatlanáraknak viszont olyan durva lökést adott a csok, hogy az gyakorlatilag teljes egészében elvitte a kedvezményt – olvasható az e heti HVG-ben.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a csok bő két éve alatt egy átlagos, 60 négyzetméteres, használt budapesti ingatlan ára 7,5 millió forinttal emelkedett, miközben a harmadik gyerek után felvehető csok összege 2,2 millió forint. Vagyis egy átlagos használt lakást vevő család összességében inkább veszített az új konstrukció bevezetésén.

Ráadásul a HVG-nek nyilatkozó ingatlanosok arról számoltak be: a nagyobb összegű támogatást előszeretettel veszik igénybe százmilliós építkezéseikhez a tehetősebbek, az Orbán-kormány sajátos lakáspolitikájának igazi haszonélvezői. A leginkább rászorultak lakáshoz jutását azonban nem könnyítik meg a változások. Azoknak a piaci vásárlásait, akik a pénzintézetek szemében nem hitelképesek, aligha támogathatják kedvezményekkel; nekik gyakorlatilag nincs lehetőségük arra, hogy lakáskörülményeiken javítsanak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!