szerző:
hvg.hu

Álságos módon változtatott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételein a kormány, megint a szavazótábora derekát adó vagyonosodó rétegeket segítve.

Március 15-e óta könnyebb feltételekkel juthatnak családi otthonteremtési kedvezményhez az igénylők. Az amúgy is felfelé induló ingatlanáraknak viszont olyan durva lökést adott a csok, hogy az gyakorlatilag teljes egészében elvitte a kedvezményt – olvasható az e heti HVG-ben.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a csok bő két éve alatt egy átlagos, 60 négyzetméteres, használt budapesti ingatlan ára 7,5 millió forinttal emelkedett, miközben a harmadik gyerek után felvehető csok összege 2,2 millió forint. Vagyis egy átlagos használt lakást vevő család összességében inkább veszített az új konstrukció bevezetésén.

Ráadásul a HVG-nek nyilatkozó ingatlanosok arról számoltak be: a nagyobb összegű támogatást előszeretettel veszik igénybe százmilliós építkezéseikhez a tehetősebbek, az Orbán-kormány sajátos lakáspolitikájának igazi haszonélvezői. A leginkább rászorultak lakáshoz jutását azonban nem könnyítik meg a változások. Azoknak a piaci vásárlásait, akik a pénzintézetek szemében nem hitelképesek, aligha támogathatják kedvezményekkel; nekik gyakorlatilag nincs lehetőségük arra, hogy lakáskörülményeiken javítsanak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!