szerző:
bankmonitor.hu

Rengetegen összekeverik az utólagos csok igénylésének lehetőségét az utóbb született gyermek után kérhető támogatással, amit csak megnehezít a korábban igényelt csok esetén alkalmazható új számítási mód. A Bankmonitor tisztázza a félreértéseket.

Mikor és kinek lehet utólag kérni a csokot?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény akkor kérhető, ha éppen most vásárol, épít, vagy bővít ingatlant, azaz egy aktuális lakáscél megvalósításához, és csak ahhoz használható fel. Ez utóbbit azért kell hangsúlyozni, mert ha a lakáscél időközben megvalósult, azaz a lakást megvásárlásra, a házat felépítésre került, akkor ahhoz már nem lehetséges utólag csokot felhasználni, hiszen a lakáscél teljesítésre került. A csok ily módon utólag nem igényelhető.

Még egyszerűbben megfogalmazva: a csokot lakásvásárlásnál csak a vételár részeként utalják az eladónak, építésnél, bővítésnél pedig a még be nem fejezett munkálatok fedezhetők vele. Utólag, szabadon elkölthető pénz formájában nem igényelhető. (Vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül lehet kérni a támogatást, ez idő alatt önerőt lehet fizetni az eladónak.)

Egyetlen kivétel mégis van az utólagos csok igénylésére. A támogatás feltételeit tartalmazó jogszabályt már több ízben módosították, legutóbb 2018. március 15-i hatállyal. A módosításokat azért végezték el, hogy minél többen, minél kedvezőbb feltételekkel jussanak hozzá a vissza nem térítendő állami támogatáshoz. Azaz enyhítették a szabályokat, amelyek viszont csak a módosítást követően beadott kérelmekre érvényesek.

Ebből egyenesen következik, hogy ha valakinek volt ugyan aktuális lakáscélja, de egy olyan korábbi feltétel miatt nem kaphatott támogatást, amelyen utólag enyhítettek, akkor hátrányosabb helyzetbe került, mintha megvárta volna a jogszabály módosítást.

Ilyenkor a jogszabályba az is belekerül, hogy ha valaki így esett el a támogatástól, akkor az ismét kérheti az elbírálást, és akkor is megkaphatja az összeget, ha időközben a lakáscél megvalósult. Az igazságtalanság a dologban, hogy ez csupán egy szűk kört érint, és nem minden módosítással érintett részre hivatkozva van rá lehetőség!

Jelenleg csak áfa-visszatérítés esetén lehet utólagosan kérni a támogatást

Az áfa-visszatérítés az építési telek áfája után, valamint az építkezés költségeinek áfa tartalmára lehet igényelni, maximum 5 millió Ft összegben. A márciusi módosítások előtt arra az építésre egyáltalán nem lehetett kérni áfa-visszatérítést, amely termékértékesítésnek minősül (generálkivitelezős verzió, amelynek 5% az áfája).

Márciustól azonban már a generálkivitelezős építkezéshez is kérhető, de csak és kizárólag a 27%-os áfa tartalmú számlákra (lehet pl. anyagköltség, amelyet az építtető szolgáltat az építkezéshez). Akik korábban emiatt nem kapták meg a csokot, azok számára nyitott egy kiskaput a jogalkotó.

Ennek értelmében jelenleg azok fordulhatnak utólagosan adó-visszatérítési támogatásért a bankhoz, akiket az idén márciusi jogszabály módosítás előtti szabályok értelmében azért utasítottak el, mert generálkivitelezővel építtettek. Esetükben utólag a 27%-os áfa tartalmú számla benyújtható, és kérhető a visszatérítés akkor is, ha az építkezés időközben megvalósult.

Egyébként a korábbi, 2016 év eleji csok módosítás során is volt ilyen kiskapu, amikor is az osztatlan közös tulajdon (egy helyrajzi számon több, önálló ingatlan) került bele a lehetséges körbe, és a korábban ezzel az indokkal elutasított ügyfelek szintén kérhették a támogatást.

Ellenőrizze a következő kalkulátorral, hogy mekkora összegű csokra lehet jogosult!

Mi az utóbb született gyermek után járó támogatás?

Ez esetben arról van szó, hogy az igénylők korábban kaptak csokot (akár régebbi csokot, vagy szocpolt), és azóta újabb gyermekük született, viszont jelenleg nincs új lakáscéljuk (nem akarnak éppen most vásárolni, építeni, bővíteni).

Számukra akkor van lehetőség a később született gyermek után is érvényesíteni a támogatást, ha:

-  a csok igényléskor lakáshitelt is igényeltek, amelyet még nem fizettek vissza (ekkor a csok kizárólag a hitel törlesztésére fordítható) VAGY

-  a csokot bővítéshez igényelték, és a munkálatokat még nem fejezték be (ekkor a befejezéshez szükséges költségek fedezhetők vele).

Az utóbb született gyermekre járó támogatás összege jelenleg gyermekenként 400 ezer Ft függetlenül attól, hogy hányadik gyermek születik. Ha valaki korábbi csokot, szocpolt kapott, és utóbb született gyermekre kér támogatást, akkor rá - fennálló lakáshitel esetén - a hitelszerződés megkötésekor érvényes jogszabály, illetve - bővítés befejezése esetén - a bővítéskor elsőként kapott csok időpontjában érvényes feltételek vonatkoznak.

Ellenőrző kérdés:

 Járhat-e a csok, ha valakinek lakáshitele van, gyermeke született, de nem tervez sem vásárolni, sem bővíteni vagy építeni, de korábban még nem kapott csokot? A válasz sajnos nem. Miért? Mert sem aktuális lakáscél nincs (amely alapján a mostani csok járhatna), sem korábban kapott csok (ami alapján utóbb született gyermek után járhatna).

A korábban kapott csok mellett a mostani is járhat

Az utolsó tisztázandó kérdés utólagos csok témakörben, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki korábban is kapott vissza nem térítendő támogatást egy akkori lakáscélhoz, és most is szeretne csokot kérni egy másik, jelenlegi lakáscélhoz. Ilyenkor az igényelhető csok összegét kétféleképpen is ki lehet számítani, és azt választhatja az igénylő, amelyik számára kedvezőbb (ahogyan több csok járhat):

  1. Figyelembe kell venni az összes gyermeket, és a most kapható csok összegéből ki kell vonni a korábbit
  2. Csak azt a gyermeket kell számolni, akire még nem kapott csokot, és így kell meghatározni a jelenleg igényelhető csok összegét

A lényeg, hogy ha a korábbi gyermek(ek)kel számolunk a csok összegének meghatározása során, az utánuk korábban igényelt támogatás összegét minden esetben le kell vonni!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Most lehet traffipaxhelyszíneket ajánlani a rendőröknek

Most lehet traffipaxhelyszíneket ajánlani a rendőröknek

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

Kocsis Gergely: Kiborít, hogy a hatalom hülyére vesz minket

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Itt a Facebook újabb csodaszemüvege, amiben még élethűbb lett a virtuális valóság

Itt a Facebook újabb csodaszemüvege, amiben még élethűbb lett a virtuális valóság

Elsüllyedt egy túlterhelt komp Irakban, sokan megfulladtak

Elsüllyedt egy túlterhelt komp Irakban, sokan megfulladtak