szerző:
hvg.hu

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszfejlesztése 19,4 milliárd forintos kerettel indult, de ez nem volt elég. A projekt körül olyan nevek forgolódnak, mint Garancsi István, Gerendai Károly vagy Orbán volt tanácsadói.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból kiderült, hogy csaknem 2 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány a MOME kampuszának fejlesztésére. A döntés indoklása a bővített műszaki tartalom volt. A beruházás építtetője a MOME, a fejlesztést Fürjes Balázs kormánybiztos felügyeli és irányítja.

Csaknem másfél éve, 2016 decemberében egyszer már megfejelték a projektet néhány milliárddal; akkor funkcióbővítésre kellett a pénz. A MOME több közbeszerzést kiírt a kampuszberuházásra, melynek generálkivitelezője 3,1 milliárd forintért Garancsi István cégre, a Market Zrt. lett. A projektet Kopek Gábor volt rektor vezényli, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök egyik főtanácsadója volt.

Az egyetem vezetőségében is akadnak a kormánynak barátai, az Átlátszó szerint a konzisztórium tagja Gerendai Károly szórakoztatóipari vállalkozó, Kollarik Tamás, aki az első Orbán-kormány idején a kancellária főtanácsadója, később Zugló önkormányzatának fideszes tagja volt, 2010-től pedig a médiahatóság médiatanácsának tagja. A MOME stratégiai tanácsadó körében dolgozik Sár Csaba ügyvéd is, aki az egykori fideszes ORTT-elnök Körmendy-Ékes Judittal áll családi viszonyban, és a kétezres évek elején médiaüzletekkel foglalkozott.

Borítókép: MTI / Róka László 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!