szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Agglomerációs panelre hajtanak a vevők.

A panellakások voltak az elmúlt időszak ingatlanpiaci lendületének legnagyobb nyertesei, ez azonban nem sokat taglalt előnyeiknek köszönhető, hanem annak, hogy ezek jelentették a legelérhetőbb megoldást a lakhatásra. A kiemelkedés a még éppen elfogadott kategóriából annyira jól sikerült, hogy áruk – főleg, ha panelprogramos épületekben lévő lakásokról van szó - több kerületben megközelítette a hasonló méretű téglalakásokét. Kérdés, hogy a magas árak ellenére még mindig vonzóak maradnak-e.

Több kerületben az a tapasztalat, hogy a megemelkedett árak ellenére a panelt lehet a leggyorsabban értékesíteni. Ez természetesen a 1,5-2 szobás lakásokra vonatkozik, különösen akkor, ha tömegközlekedési csomópontok környékén, vagy a metró vonalán helyezkednek el. A közvetítők szerint ezen ingatlanok esetében néhány kerületben még mindig érezni lehet az áremelkedést.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy a panelek nem mondhatók népszerűbbeknek a téglaépítésűeknél, inkább csak saját magukhoz képest javult az elfogadottságuk. Még most is gyakran találkoznak az ingatlanosok olyan vevőkkel, akik kikötik, hogy panellakásba semmiképpen nem költöznek - tette hozzá. Mindez kifejeződik a kerületi árakban is: a panellakásoknál 370-420 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésűeknél 400 ezernél indulnak az árak, és 500-550 ezer forintig tartanak.

Észak-Pesten viszont határozottan a panellakások a legnépszerűbbek: a IV. és XV. kerületekben a másfél, két, illetve egy plusz két félszobás, 35-58 négyzetméteres - és lehetőleg erkélyes - panelek a vásárlók kedvencei. A négyzetméterárak jelenleg 350-450 ezer forint környékén járnak, alkudni nem nagyon lehet, legfeljebb 100-200 ezer forintos, jelképes összeget - jelezte Balla Frigyes, a IV. és XV. kerületi iroda szakmai vezetője.

Habár a panel még mindig a legelérhetőbb lakástípus a vevők számára, a magasra kúszó árak miatt a lakótelepek közül egyre inkább a kijjebb találhatókat keresik - jelezte Rácz Gyula László, a XVIII. kerületi irodája szakmai vezetője. Hiszen míg Kispesten 20 millió forint körül kaphatunk egy átlagos állapotú és méretű panellakást, addig a rosszabb hírű és a központtól távolabb lévő Havanna lakótelepen akár 17 millió forintért is hozzájuthatunk.

Palotai Emese, az Észak és Bel-Budai iroda értékesítési vezetője a III. kerületi, eddig nem túl népszerű Békásmegyer is felkapottá vált, mivel Óbudán jelenleg ez a legolcsóbb lakótelep. Friss népszerűségéhez persze az is hozzájárul, hogy nagyot fejlődött az utóbbi években, és olyan előnyei miatt is vonzó az emberek számára, mint a Római-part közelsége, a piac jelenléte, az új játszóterek, valamint a jó közlekedés.

De nem csak a Budapesten belüli lakótelepek keltették fel a vevők érdeklődését, hanem az agglomerációban is óriási a kereslet a panelek iránt. Már ahol persze található ilyen. A társasházi lakások közül Érden is leginkább a panelek iránt érdeklődnek a vevők - mondta Hártó Regina, az érdi iroda vezetője. Ezekből azonban olyan kicsi a kínálat, hogy “szinte nincs”. Érdnek ugyanis egyetlen kis lakótelepe van, ahol nagyon ritkán cserélnek gazdát a lakások. Ha egy piacra kerül, annak napokon belül meg van az új tulajdonosa.

A nagy érdeklődés ellenére a paneltulajdonosaknak nem érdemes irreális áron hirdeti az lakást; ezek az ingatlanok könnyen összehasonlíthatók, így elesne attól az előnytől, hogy néhány hét alatt értékesítheti az albetétet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Marabu Féknyúz: Vissza egy kicsit Demeterhez

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed