Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Helyzetjelentésre hívta az újságírókat a Néprajzi Múzeum vezetése, majd elárulták, mennyivel kéne szerintük megnövelni a költségvetésüket. Az első állandó kiállítást 2021-re tervezik.

Sajtóreggelit tartott az Új Néprajzi Múzeum, ahol Kemecsi Lajos igazgató és Granasztói Péter főmunkatárs beszét arról, hogy állnak az új épület munkálatai, milyen kapcsolatban áll történelmileg a Városligettel a Néprajzi Múzeum, és mit csinálnak idén nyáron. Azt állították, az új épület az ütemtervnek megfelelően épül, most például a mélyépítési munkálatok zajlanak. Kemecsi Lajos elmondta, a környező létesítményekhez képest jóval kisebb lesz a mélyépítés, a sísáncszerű épület két vége viszont 22 méter magas lesz. Egy év múlva már költözhet a gyűjtemény – 260 ezer tárgy – az új Szabolcs utcai raktárba,addig egy külső, törökbálinti raktárépületet bérelnek. Az első állandó kiállítás 2021-ben nyílhat meg az új épületben.

©

A múzeum nyáron három helyen is megjelenik. Az egyik a Liget Budapest Art Park projektje lesz – ez az új épület gyerekmúzeumi részlegének szellemiségében a családot állítja középpontba, a családkép történelmi változását mutatja be. A másik helyszín a Művészetek Völgye lesz, itt az új múzeumba tervezett Kerámiatér kialakításába szólhatnak bele a látogatók. Végül a Sziget Fesztiválra is kitelepül a múzeum, itt a párizsi Migrációkutató Intézettel együttműködve tabukról is szó esik majd: párválasztás, beavatás, krízisek, a meztelenség megítélése a kultúrákban.

A múzeum megjelentetett egy szakmai módszertani kötetet Nyitott múzeum címmel, ami többek közt a demokratikus, közös döntéshozáson alapuló szemléletet fejti ki – ironikus épp ennek elmaradását kérik számon a kormányon a Ligetet védő civilek a múzeumnegyedi Liget Projekttel kapcsolatban.

Zajlik a mélyépítés a Dózsa Görgy úton
©

Az új épületről is beszélt Kemecsi. Kiderült, a föld alatti részekben lesznek a mozitermek, olyan kiállítóterek, amelyeket sötétíteni kell a műtárgyak védelme miatt, és a gépészet. Lesz a múzeumban étterem terasszal a Városliget felé, kávézó, a Kerámiatér, és most már dolgoznak az állandó kiállítás koncepcióján.

A hvg.hu kérdésére az igazgató elmondta, a mostani úgy 500 milliós költségvetés a Szabolcs utcai raktárbázis átadásával 1 milliárdosra nő, az új múzeumi épülettel pedig 1,5 milliárdra – ezzel a Néprajzi Múzeum a Műcsarnok, Operaház szintű kulturális intézmények közé léphetne a költségvetését tekintve. Ezt majd az államnak elő kell teremtenie – nagy kérdés, tehetjük hozzá, hogy most, amikor a kormány például a honvédség fejlesztését tűzte ki célul, hol találja majd meg ezeket a forrásokat.

Az 1956-os emlékmű a föld alatt bele is harap a múzeumépületbe
©

Az igazgató úgy véli, egy ilyen épület megnyílása már önmagában, "tök üresen" is biztosítana 100-200 ezer vendéget, de a múzeum természetesen nem ebben bízik: szeretne olyan világra szóló időszaki tárlatokat idehozni, mint amilyen a Szépművészeti Múzeum egykori Van Gogh-kiállítása volt, ami előtt kígyózó sorok várnak a bebocsáttatásra a látogatók. Tervben van például egy olyan Amerika-tematikájú kiállítás, "amilyet még nem látott Európa".

A Városliget Zrt. terveiről és a Városliget alakulásának részleteiről itt olvashat bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Megnézték, mennyi műanyag úszkál a Dunában, és sokkal nagyobb a baj, mint hitték

Megnézték, mennyi műanyag úszkál a Dunában, és sokkal nagyobb a baj, mint hitték

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?