Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Módosították a Városliget beépítését szabályozó jogszabályt, a VÉSZ-t, és rögtön több kérdés is felmerült, mit is engednek az új szabályok. Megpróbáltuk ezeket tisztázni a Városliget Zrt.-vel. Tényleg kivágnak most 600 fát? Lesz kültéri színpad a Városligeti Színház mellett? Egymást érik majd a vendéglátóhelyek?

A fővárosi közgyűlés május 30-án elfogadta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, erre máris többen megkongatták a vészharangokat. A módosítás előterjesztése ugyanakkor három kisterületű építési hely meghatározásáról szól – az már a fejlesztéspolitika humoros részét képezi, hogy három átlagosan 80 nm-es, nem beülős, hanem szezonban kifelé eladó büfészerű alkalmatosság felépítése is nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett.

A vészharangok a következőket kongatták: 600 fa kivágása válik lehetővé, miután megszüntették a védettségüket, ezt Gál József LMP-s közgyűlési képviselő mondta. A ligetvédők pedig több mindenért aggódnak az előterjesztői térkép alapján.

A Városliget Zrt. azonban úgy látja, mindössze technikai jellegű módosítások történtek, és ezek nem igényeltek különleges kommunikációt. (A módosítások végigjártak minden szükséges, 8 hónapos egyeztetési és engedélyeztetési stádiumot, és szó volt ezekről a Persányi Miklós által rendszeres időközönként megejtett Liget Park Fórumok egyikén, sajtónyilvánosan, az ott készült felvétel utólag is megtekinthető.) Alapvetően arról szólt a módosítás, hogy a munkálatok előrehaladtával a tervek egyre részletesebbé válnak, ezeket a konkrétabb és megfoghatóbb részleteket átvezetik a VÉSZ-en is, amely alapvetően nem ilyen részletességű dokumentum.

Lássuk a ligetvédők közt felmerült félelmeket, kérdéseket és a válaszokat.

 • A sokáig kétséges sorsú Városligeti Színház épülete mellé szabadtéri színpad tartozik majd, amelyről eddig nem volt szó. A beruházó szerint ez nem épített színpad lesz. Létrehozását az indokolja, hogy a sportpálya-játszótér-színház körzetben, a Városliget Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út sarokhoz közel eső részen gyerektematika lesz, logikus, hogy ide nyáron, szezonban a Kolibri Színházzal együttműködő, alapvetően gyerekhez szóló színház is ki tudjon települni, és tarthassa a kapcsolatot többi kültéri gyerekhelyszínnel. A tervek szerint a 2019 nyarára elkészülő óriási játszótér Európa legjobbja lesz.
 • Két felszíni parkoló is megmarad a Városligetben, holott azt ígérték, megszűnik a felszíni parkolás. Igen, ezek a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok területén épülnek, és a dolgozók parkolását és a műtárgyfogalmat fogják lebonyolítani. Ugyanígy lesz saját parkolója a Vajdahunyad várában dolgozóknak is. Ezek tehát nem nyilvános parkolók lesznek, és a Városliget Zrt. állítja, le is alkudták a kért helyek számát. A Műcsarnok mellett parkoló az Olof Palme sétánynál lesz, nem a Dózsa György út felőli oldalon, ott ugyanis promenád lesz, sétány az Ajtósi Dürer sortól indulva, és a tervezők azt akarták, hogy az autóforgalom ne zavarja ezt. A Liget belső részében létesülő múzeumok (Magyar Zene Háza, Új Nemzeti Galéria) dolgozóinak nem lesz saját felszíni parkolója, de a műtárgyakat szállító teherautók, kamionok a parkon keresztül fognak jönni-menni.
 • A térkép felszín alatti beépítési lehetőséget jelez végig a Dózsa György út alatt, a Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig, de ez nem azt jelenti, hogy itt mindenütt mélygarázs lesz, ez csak építési lehetőséget jelent. A Dózsa György út vonalán, az 56-osok terén épülő Néprajzi Múzeum épületének mintegy 60 százaléka a térszint alatt kap helyet, míg mellette, a tér folytatásában épül (a Damjanich – Dembinszky utca közötti nyomvonalon) a mélygarázs.
 • A műjégpálya mellett két épületet jelez a térkép, ezek már állnak, és most kiderült, miért: a műjég hűtését szolgálják, illetve itt ki fogják próbálni a távhűtés lehetőségét: a Főtáv nemcsak távfűtést, hanem távhűtést is szolgáltat, azaz légkondicionálást. Ezt próbálják majd innen eljuttatni a közelebbi múzeumi épületekbe (és majd a költségkövetelmény megvizsgálása után eldől, hogy esetleg a távolibbakba is). Tehát innen megy majd a hűvös az épületekbe. Ez zajterhelés tekintetében jobb megoldás.
 • Az Innovációs Múzeum a régi Pfaff-féle közlekedési múzeumi épületben lesz, és ebben mégis lesz felszín alatti rész is. Épp ezt akarták elkerülni az Új Közlekedési Múzeum átköltöztetésével, nem?
  ©
  Kisebb és nem látogatható terek lesznek a föld alatt, mondja a Városliget Zrt., 15 méter helyett 6 méter mély lesz, és a mélygarázs is csak 275 férőhelyes lesz, tehát kisebb, mint amiről a korábbi tervek szóltak.
 • A 600 kivágható fa kérdése: a VÉSZ első változatánál még nem volt fakataszter, és csak a nagyobb tájépítészeti egységeket kanyarították le. Most ezeket tisztázták a konkrét fák és facsoportok megvizsgálásával. Ezek alapján pontosították a védett és nem védett fákat, igy 600 fa kikerült a védett kategóriából, és úgy 500 bekerült a védettek közé. De a védettség elvesztése még nem jelenti azt, hogy kivágják őket. A cél az volt, hogy a nem védendő fák ne élvezzenek védettséget – ezek nem értékesek, nem is feltétlenül nagy fák, adott esetben ezeket egy 30 éves épület elfedésére ültették annak idején.
 • Hány vendéglátó-ipari hely lesz a Ligetben? A parkos részen az eredetileg tervezett öt helyett tehát csak három létesül, átlagosan 80 nm-es (de most már a konkrét tervek egyértelműsítik, hogy melyik pontosan mekkora lesz), teraszokkal. Jellegükben az Állatkerti körútnál már elkészült Feszl-pavilonokhoz hasonló építményeket kell elképzelni, azaz nem beülős, nagy éttermeket, hanem inkább büféket.
  ©
  Ez a három büfé lesz a piknikezésre ajánlott részhez közeli Piknikkert, a gyerekrészhez közeli Egészségkert és régi sörsátor helyén megvalósuló Sörkert. Emellett marad a Pántlika, mint a 60-as évek Expo-rendezéséből megmaradt utolsó épület, építészeti emlék, a Feszl-pavilonok, a Robinson a tó partján, a BRGR, a felújított Nyereg és a múzeumok helyi büféi, vendéglátóhelyei.

A most zajló fejlesztésekről is kaptunk egy helyzetjelentést: a kutyás élménypark már megnyílt, a gyereksportpályák szeptemberre, az iskolakezdésre be kell induljanak, a Vakok kertje építése is zajlik. Az Olof Palme-ház és kertje 2019 nyarára lesz kész.

Bűvészkedés a méterekkel

Izgatja a ligetvédőket, hogy mekkora lesz az Állatkert területén építendő Pannon Park? Nos, a legnagyobb magassága 36 méteres lesz, "de egyébként mindenütt más és más lesz a magasság, és ha ezekből átlagot vonunk, akkor azt látjuk, hogy az építmény átlagos magassága kisebb 18 méternél" érvel Persányi Miklós a Liget Budapest blogon. És hozzáteszi, ennél magasabb épületek is vannak a Hősök terén, mégsem nyomják agyon a Városligetet. "Józan ésszel az állatkerti Nagyszikláról sem mondja ezt senki, pedig annál a biodóm alig lesz magasabb, viszont jó 350 méterrel hátrébb lesz, a Liget belsejétől a lehető legtávolabb helyezkedik el: valójában egy Hungária körúti épületről beszélünk, amely a vasúti felüljáró mellett áll. Szinte centire olyan magas, mint a Széchenyi Fürdő főkupolája, de 350 méterre attól.

A Pannon Park madártávlatból (látványterv)
©

Ez azt jelenti, hogy sem a Hősök teréről, sem a Városliget legnagyobb részéről nem lesz látható. (...) Ahonnan valóban érzékelhető lesz, az az Állatkerti körútnak a Széchenyi Fürdő és a volt Vidám Park közé eső szakasza, ahonnan majd a Pannon Park bejárata nyílik." Ez azért fontos kérdés, mert a Pannon Park az Andrássy út – Hősök tere világörökségi pufferzónájában helyezkedik el, amely védettséget élvez. Ha ide olyan dolog épül, ami megváltoztatja a terület karakterét, akkor az a világörökségi státusz elveszítésével járhat, amit a kormány mindenáron el akar kerülni, ahogy a Kopaszi gáton épülő Mol-székház esetében is.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Kamuelvonón járhatott Curtis, és a szcientológusok közé került

Kamuelvonón járhatott Curtis, és a szcientológusok közé került

Videó: több mint 100 autó karambolozott egy olasz autópályán

Videó: több mint 100 autó karambolozott egy olasz autópályán

Furmintos hétvége

Furmintos hétvége

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Beszédes adatok arról, hogy nekünk még EU-s migránsokból is a szegények jutnak

Beszédes adatok arról, hogy nekünk még EU-s migránsokból is a szegények jutnak

Juncker a barátjának nevezte Orbánt, de nincs helye a Néppártban

Juncker a barátjának nevezte Orbánt, de nincs helye a Néppártban