szerző:
hvg.hu

Fél év alatt építenék fel egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson Magyarország első kenderbeton-intézményét, egy Waldorf-óvodát.

A Kenderház Magyarország szakemberei a tervek szerint augusztusban kezdik az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal, 2019 januárjában pedig már át is adnák a kenderovit – írta a cég honlapján. A kivitelező a kenderbetonozási munkálatok idejére workshopot szervez, hogy az érdeklődők a gyakorlatban is megismerhessék ezt a technológiát. A kenderbeton egyébként  nyugat-európai országokban már ismertebb megoldásnak számít; előnye, hogy természetes anyagból és olcsón építhető magas energetikai minőségű épület.

A kenderbetonból épült házaknak jó a páraáteresztő képessége, és a falszerkezetben található hidraulikus mésznek köszönhetően fertőtleníti is a levegőt. A kendernek jobb a hőszigetelő képessége, mint az jellemzően használt üveg- és kőzetgyapotnak, vagy régi vályogtechnológiának.
Magyarországon a rendszerváltás és persze a műanyagok elterjedése tönkretették a kenderipart, a hevesi Ecséden viszont nemrég újraindították a termelést. A szigorú előírások miatt 2016 nyaráig nem is lehetett kenderből házat építeni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!