szerző:
hvg.hu

A német multi egyszer már megkapta az engedélyeket, mégpedig Matolcsy György akkori nemzetgazdasági minisztertől. Szatmáry Kristóf egykori miniszteri biztos viszont keresztbe tenne a terveiknek, ráadásul a plázastop alóli felmentést újra – és most már a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivataltól – kellene kérni a fejlesztőnek.

A HVG májusban arról számolt be, hogy bár még nincsenek meg a szükséges engedélyei a német ECE-nek a Szentendrei út mellé tervezett gigapláza építéséhez, már meghirdették a 2021-es nyitást.

Az ECE több százmillió eurót invesztált Magyarországon öt bevásárlóközpont – köztük a két Árkád – fejlesztésébe. Az Óbudára tervezett gigapláza kapcsán nagyon gyorsan megkapták a plázastop alóli felmentést; a Szentendrei és Bogdáni út kereszteződésénél, a volt Harisnyagyár területén épülő, Aquincum Központ munkanéven futó pláza fejlesztésére 2013-ban Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter adta áldását.

Az EU elvárásának eleget téve viszont 2015-től nem egy független testülettől kell felmentést kérniük a plázafejlesztőknek, ha 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletet kívánnak építeni, hanem a kivételkérés az építési engedélyeztetési eljárás részévé vált. A korábbi felmentések viszont ezzel hatályukat vesztették; az előző kormányban kereskedelemfejlesztésért felelős miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf szinte utolsó hivatali ténykedéseként május elején azt üzente a fejlesztőknek, hogy emiatt
biztosan nem lesz semmi az óbudai megaplázából.

Az egykori Otto családi csomagküldőből kinőtt ECE viszont kitart a projekt mellett; a területet több mint 10 éve, még a 2008-as válság előtt vásárolták meg, majd azt is kivárta, hogy a környéken fizetőképes kereslet, a kiskereskedelmi piacon pedig a rentabilitást garantáló bérleti díjak alakuljanak ki.

Az egykori ipartelepet egykor részben gáziszappal töltötték fel, emiatt költséges kármentesítésre szorul. Az 52 ezer négyzetméteres pláza felépítése kb. 200 millió euróba kerülhet. A fejlesztő emellett az önkormányzat és a főváros felé is komoly vállalásokat tett: garantálja, hogy a kerület évente 50 napra ingyen kapja meg az új bevásárlóközpont nyilvános területeit – például hatalmas tetőteraszát, valamint bővítik a Szentendrei út–Bogdáni út csomópontot, továbbá 1,25 millió eurót fizetnek a kerületnek infrastrukturális beruházásokra.

A főváros pedig úgy venné birtokba az ECE által építendő közműveket, hogy ne keletkezzen áfafizetési kötelezettsége. Tarlós István főpolgármester azt is elvárja, hogy a plázafejlesztő legalább 150 P+R parkolóhelyet építsen, amelyeket minimum tíz évre ingyen átenged a főváros kezelésébe, vagy 225 ezer euró megváltási díjat kell fizetnie.

 Az ECE Szatmáry sajtótájékoztatója után felvette a kapcsolatot a politikussal, és szerintük csak egy félreértésről lehet szó – írta most a Napi.hu. A cég szerit ugyanis nem az építkezés megkezdését, hanem csak a tervezés újraindítását jelentették be. Szatmáry, bár nem miniszteri biztos többé, úgy nyilatkozott, fenntartja állítását. A plázastop ügyében egyébként már a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal vezetője jár el szakhatóságként. A portál megkeresésére a kormányhivatal azt válaszolta, ők nem felmentést, hanem szakhatósági állásfoglalást adnak az építésügyi hatóság megkeresésére. A 76 eddigi benyújtott kérelemből 41 esetben szűnt meg az eljárás, vagy kaptak a kérelmezők elutasító választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából