szerző:
hvg.hu

A napokban kaphatja meg az építési engedélyt a GTC legújabb projektje, a Twist irodaházfejlesztés. Az Árpád híd pesti oldalára kerülő 90 méter magas épület egy méterrel körözi le a 89 méteres SOTE-toronyházat.

Nem emelkedik az építészeti vonalvezetőnek számító, egyaránt 96 méteres Bazilika és Parlament fölé a Twist, sőt, a Kopaszi-gáton épülő 120 magas MOL-székház is kenterbe veri az új irodaházat, mégis nagy siker az igazgatósági tanácsban javarészt izraeli üzletembereket felvonultató GTC-nek, hogy megkaphatja a szükséges engedélyeket. Az ingatlanszakma legnagyobb összejövetelének számító, márciusban Cannes-ban rendezett MIPIM-en például ezek hiányában még nem tudták bejelenteni a hírt, ugyanakkor a szomszédban építkező HB Reavis  már jóval régebb óta vár az Agora projekt magasházai kapcsán az engedélyekre, jóllehet korábban kiemelt beruházássá is akartak nyilvánítani. A HB Reavis ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, most nem is aktuális az engedélykérés, mivel az Agora első ütemeinek kivitelezésével vannak elfoglalva.

A tavaly decemberi kormányinfón Lázár János jelentette be meglepetásszerűen, hogy a kormány nem fogja engedélyezni Budapesten a 65 méternél magasabb épületek fejlesztését. A magassági korlátozás egyébként nem egységes, a Lágymányosi-öbölben például 65 méteres volt, melyet azonban az Árpád híd környéki irodafejlesztések területére vonatkozó határértékkel együtt már megemelték 90, illetve 120 méterre. A törvényjavaslat ugyan a parlament elé került, döntés azonban még mindig nem született. Ha valamilyen formában el is fogadják majd a szigorítást, az engedélyekkel rendelkező MOL-székház és Twist már vélhetően megépülhet.

Egyes szakemberek szerint a magasház-tendencia folytatódni fog; ha a HB Reavis is megkapja az engedélyt, az Agora három magasházával - melyek közül a legnagyobbat 90 méteresre tervezték -, a Twisttel és a Nyugdíjfolyosósító régi, 73 méteres épületével együtt egy minifelhőkarcolókkal tűzdelt, modern hatású üzleti negyed alakulhat ki az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Más urbanisták szerint viszont inkább a meglévő lakások és irodák korszerűsítésére lenne szükség, és küzdeni kellene a "felhőkarcolók" ellen, nehogy a pénzvilág szentélyei uralkodjanak vizuálisan az egyházat és a hatalmi ágakat szimbolizáló három legmagasabb épület - a Bazlika, a Parlament és a Vár - felett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!