szerző:
hvg.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió műsorában beszélt arról, hogy nem terveznek hosszabbítást, 2019 végéig tart az 5%-os lakásáfával kapcsolatos adókedvezmény. A Portfolio számításai szerint a lépésnek komoly, érezhető hatása lesz.

Nem hosszabbodik a lakásépítés 2019-ig tartó áfakedvezménye sem – többek között erről beszélt az Inforádió kedd esti adásában Varga Mihály pénzügyminiszter, hozzátéve, mindenkit arra biztat, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe az adókedvezményt.

Mint ismeretes, 2016 eleje óta, aki új lakást vesz, az általános, 27%-os áfa helyett csak 5%-ot fizet, 2019 végével azonban – nagyon úgy tűnik – visszaáll a rend, az új építésű lakások esetében meg fog szűnni ez a kedvezmény.

"(...) Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást" – mondta Varga a rádióműsorban.

A Portfolio a miniszter kijelentései után elemezte a várható hatásokat, és hát semmi jót nem sikerült kideríteniük: előzetes kalkulációik szerint a lépés komoly hatást fog gyakorolni a 2020 januárja után kifizetett új lakások részleteire, az építésekre, és nem utolsó sorban az újabb fejlesztésekre. Egy konkrét példával is éltek. Mint írták,

ha visszaáll a 27%-os áfa, akkor egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint helyett 13,5 millió forint lesz.

Vagyis a végösszeg, akár befektető az ember, akár külföldi vásárló, akár fészekrakó család, 52,5 millió helyett 63,5 millióra jön ki a számítások alapján. A Portfolio szerint az árak nem fognak mérséklődni, a mostani nagy építési bumm pedig egyértelműen véget érhet.

Az esetleges következményekről Vargát is megkérdezték a műsorban. Arra a kérdésre, hogy nem fognak-e eltűnni a fejlesztők, úgy reagált: "Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze."

A Portfolio megjegyzi, a csok ettől függetlenül megmarad, erre korábban is tettek utalásokat kormányzati részről. 2019 első felében pedig felülvizsgálatra kerül a rendszer, és még az is lehet, hogy tovább bővítik. Ráadásul úgy, hogy az esetleg az új építést is támogassa – olvasható a cikkben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró