szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két napja jelentették be, hogy az 5 ezer főnél kisebb településeken magasabb lesz a csok összege. Újlakáspiac, társasházi fejlesztések hiányában most az ottani telektulajdonosok számíthatnak fokozottabb érdeklődésre. Ha emelik a telekárakat, „elveszhet” a megemelt csok egy része.

Olyan elhagyott, kiöregedett település, ahol lényegében teljesen eltűnt a lakosság, kéttucatnyi lehet az országban. Az ötezer lakos alatti települések számaránya szembetűnő: ezek teszik ki a magyarországi települések 90 százalékát. A községek döntő többsége azonban ingatlanpiaci szempontból egyelőre fehér folt: az OTP Ingatlanpont szerint jelenleg nagyjából 200 olyan település van az országban, ahol egyáltalán nem adtak-vettek házat, ingatlant, és további 4-500 faluban legfeljebb 1-2 tranzakciót regisztráltak az elmúlt évben. 

A Budapest környéki járásokban egyébként  10-20 százalékkal drágultak az ingatlanok 2017-ben, mely érdekes módon az Észak-Budához közel eső településeken volt a legvisszafogottabb. 2010-hez képest viszont csak 6 százalékot nőttek az négyzetméterárak, mely Budapest 79 százalékos drágulásával szemben elenyésző.

„Ha a kormány megnöveli a CSOK-ot az 5000 fő alatti településeken, még az is elképzelhető, hogy a jövőben önrész nélkül lehet majd lakóingatlanhoz jutni az érintett települések egy részén, ami lendületet adhat a vidéki ingatlanpiacnak” – fűzte hozzá Valkó Dávid, aki szerint elsősorban a vidéki nagyvárosok vonzáskörzetében élénkül majd a piac.

A Portfolio szerint, aki a főváros vonzáskörzetében kíván maradni, Csobánkát, Felsőpakonyt, Nagytarcsát, Pilisborosjenőt vagy Remeteszőlőst veheti elsőként célba, de nincs elérhetetlenül távol Nagymaros, Örkény, Inárcs, Monorierdő, Sződliget, Csemő, Kóka, Pilisszentiván, Dány és Délegyház sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason