Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szülők féltik a közeli iskola és óvoda kertjében játszó gyerekeiket az azbesztpala bontásától. Az építőcég még nem tudja, mikor végzi el az azbesztmentesítést, ám az önkormányzat szerint ez a munka augusztusban lesz. A szakértő szerint pedig az azbesztpala nem olyan agresszív, veszélyes anyag. Mégis, a kommunikáció és tájékoztatás hibái és hiányosságai miatt pattanásig feszült a helyzet, feljelentés is született.

Pár hete kezdték meg a gazdagréti tévé egykori épületének átalakítását, amelyben az önkormányzat a védőnői szolgálatnak épít új bázist. A beruházásra a közbeszerzést a sárisápi illetőségű Vi-Tech Bau Kft. nyerte el hirdetménynélküli nyílt közbeszerzési eljárásban, a terveknek megfelelően 113 millió forintért.

Nincs kint a tájékoztató tábla

A 80-as években épült egykori tévés főhadiszállást bőven burkolták azbesztpalával, amelyből óriási mennyiséget találni szerte az országban, évtizedeken keresztül kedvelt anyaga volt az építőiparnak, majd kiderült, hogy az azbeszt rákkeltő. A volt tévé épületétől 50 méterre egy óvoda és egy iskola is található, ahol most is vannak gyerekek nyári táborban, ügyeletben. Az ide járó gyerekek szülei azt látták, az épületről elkezdték leszedni a palákat, illetve összetörtek számosat közülük az amúgy mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgozó munkások. A szülőket aggasztja, hogy a gyerekek azbesztszennyezésben játszanak majd az udvaron, és a munkásoknak sem egészséges ez az állapot. A szülők azt is sérelmezik, hogy a terület nincs körbekerítve és nincs semmilyen információs tábla sem az építkezésen arról, hogy mi készül, ki a megrendelő, ki a kivitelező.

©

Szerdán az önkormányzat kiszállt a helyszínre a sajtó és a szülők érdeklődése miatt, és nem állt épp a helyzet magaslatán, ami a kommunikációt illeti. Az egyik szülőben próbáltak bűntudatot kelteni, hogy az egész leendő védőnői bázis veszélyben forog az okvetetlenkedés miatt, és különben is csak egy pár százezres azbesztmentesítési munkáról van szó. Állítólag az is elhangzott, hogy a paláknak nekieső munkások spóroltak, ami az azbesztmentesítést illeti, de ez csak félreértés lehet az önkormányzat részéről, hiszen az azbesztmentesítést nem lehet megspórolni, azt erre szakosodott cégeknek kell elvégezniük.

Egy másik szülő azt mondta, a munkavédelmi hatóságtól úgy tudja, két hete leállították a bontást, de ez szerinte nem igaz. A szülők szerint ezt támasztja alá az is, hogy szerda reggel gyorsan el is vittek két konténert, és közben nem volt látható semmi olyan védőintézkedés, amely az azbesztmentesítéshez szükséges.

Nem olyan veszélyes anyag

Weiszburg Tamás azbesztszakértő szerint gyakori az ilyen azbesztpalából készül tetőfedőelemek bontása, ezt olyan cég végezheti, amelynek van erre engedélye. Azt mondta ugyanakkor, hogy nem kell teljes űrfelszereléshez hasonló védőfelszerelés ehhez a bontáshoz, egy szájmaszk mindenesetre nem árt. Ilyet nem láttak a szülők a munkásokon. Ha egy-egy pala eltörik, leesik, az még nem gond, hiszen a paláról amúgy is lemorzsolódnak szálak a természetes kopás által, valamennyi azbesztrost mindig van a levegőben az elmúlt évtizedekben felhasznált pala mennyisége miatt.

Ráadásul az azbesztpalában kötött azbeszt van, és 5-8 százalék az azbeszttartalma, ami nem tisztán, hanem a cementtel együtt kerül a levegőbe. Márpedig az azbeszt rákkeltő hatása abban áll, hogy hosszú és vékony szálakban száll a levegőben, bekerül a tüdő legbelső területeire, ahol a test megpróbálja betokozni a szálakat, de mivel hosszúak, ezt nem tudja teljesen megoldani, a kiálló részek pedig ingerlik a szöveteket, ebből pedig előbb-utóbb rákos meglepetés lesz. A cementes azbesztszál viszont nem tud olyan mélyre lehatolni, a szervezet könnyebben kiszűri. Ha azonban kalapáccsal valaki elkezdene nekiesni a palaborításnak, az már szabálytalan lenne - magyarázta a szakértő.

©

A V-Tech Baut is elértük, a neve elhallgatását kérő cégképviselő azt mondta, még nem indult el az azbesztmentesítés, de ez meg fog történni. Annyi történt, hogy kivésték az ablakokat, és eközben pár pala leesett (ez felvételeinken is jól látszik). Ezeket fedett tárolókban tartják, nem keverik a rendes törmelékhez - ezt nem is lehet egyébként, az azbeszt ugyanis veszélyes hulladék, speciális raktárakban lehet csak tárolni. Egy azbesztmentesítő cég érkezik majd, azt nem tudta megmondani, mikor. Nem kerülnek tehát veszélybe a védőnői épület munkálatai, ahogy az önkormányzatot képviselő munkatárs próbálta sugallni. A cég nevében megszólaló férfi azt is mondta, most mindenki felfújja ezt a dolgot, az épületen évek óta fent lévő pala morzsálódásából szerinte több azbeszt szabadul ki a környezetbe, mint most attól a pár paladarabtól, ami leesett – a jó 30 éves pala állapota ugyanis elég rossz.

Az önkormányzat már tudja, amit a cég még nem

És hogy még nagyobb legyen az összevisszaság, lássuk az önkormányzat hivatalos válaszát! Újbuda szerint egyáltalán nincs bontás, az épület átalakítása folyik. Ráadásul a hivatal már tudja, amit az építő cég még nem, hogy mikor szállítják el az azbesztet: "Az építkezés megkezdése óta az illetékes Budapest Főváros Kormányhivatalának Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztályának munkatársai több alkalommal ellenőrizték azt, szabálytalanságokat nem találtak. A palaborítás néhány darabja a belső falon zajló munkálatok miatt esett le, azt szakszerűen, a szabályoknak megfelelően tárolta a kivitelező cég. A teljes palaburkolat bontását, egy kifejezetten erre szakosodott cég végzi majd augusztus folyamán a vonatkozó szabályoknak megfelelően, ideértve a hulladék kezeléséről szóló rendeleteket is." Az egyik szülő viszont felhívta a munkavédelmi hatóságot, és ott azt az információt kapta, leállították az építkezést egy pár héttel ezelőtti bejelentés miatt.

©

A szülő most online petíciót indítottak és feljelentést is tettek a rendőrségen. A kommunikáció, mint oly sokszor az azbesztes ügyekben, megint csak tökéletlen és elégtelen, holott érthető, hogy a gyerekeikért aggódó, szülők idegesek. Körültekintőbb és nyíltabb tájékoztatással talán még a közhatalommal szemben gyanakvóbbak bizalmát is meg lehetne nyerni.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Orbán és a szülő-automata: így élcelődik egy holland karikaturista a kormány tervein

Orbán és a szülő-automata: így élcelődik egy holland karikaturista a kormány tervein

22 éves világrekordot döntött meg egy 19 éves atléta

22 éves világrekordot döntött meg egy 19 éves atléta

Ázsiában építi kapcsolatait a szaúdi trónörökös

Ázsiában építi kapcsolatait a szaúdi trónörökös

A Momentum az újságban olvasta a nyomozást, pikírten reagáltak

A Momentum az újságban olvasta a nyomozást, pikírten reagáltak

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Hétfőn összeül a parlament; nem fogják kitalálni, mi jutott erről Kocsis Máté eszébe

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek