szerző:
hvg.hu

A csalók hihetetlenül olcsón hirdetnek ingatlanokat, a baj csak az, hogy ez általában nem az övéké, és nem is eladó.

Újfajta csalás terjed Budapesten: az Index szerint a csalók ezúttal azokra utaznak, akik ingatlant szeretnének venni gyorsan és lehetőleg kevés pénzért. A képlet meglehetősen primitív, mégis működik: a történetbe egy kamu közjegyzőt is bevonnak, hogy még hitelesebbnek tűnjön az egész, és mire észbe kapunk, máris eltűnik 30-40 millió forint a számlánkról.

A csalók először is kinéznek maguknak egy ingatlant a város egy tetszőleges részén, majd különböző weboldalakon meghirdetik azt – általában jóval áron alul. A kikötésük „csupán” annyi, hogy a lakásért látatlanban kell fizetni, mivel a sztori szerint az áltulajdonos éppen külföldön tartózkodik, és annyian keresték már, hogy csak annak mutatja meg a lakást, aki a legtöbbet ajánlja az ingatlanért. A csalók egy közjegyzőn keresztül intézik az adásvételt – persze a közjegyző sem igazi, csak visszaél egy valódi közjegyző személyazonosságával, ami már önmagában is bűncselekmény.

A csalók persze előbb-utóbb lebuknak, mivel akit eladóként vagy közjegyzőként tüntetnek fel, azt idővel az interneten fellelhető valódi elérhetőségein is keresni kezdik majd, így értesül arról, hogy visszaélnek személyazonosságával vagy ingatlanjának adataival. A valódi tulajdonos és a közjegyző általában a rendőrséghez fordul, a nyomozók pedig a csalók nyomába erednek. Az Index úgy tudja, hogy több írásos és személyes bejelentés is érkezett már ilyen ügyekkel kapcsolatban a különböző kerületi rendőrkapitányságokhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!