szerző:
hvg.hu

Az Andrássy úti villák és paloták iránt az utóbbi években egyre élénkült az érdeklődés, és mára szinte mindenki bevásárolta magát oda, akinek a NER-ben szava van.

Összeszedte a 24.hu, kik vásároltak villákat az Andrássy úton az elmúlt években. Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt például az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti bérpalotákat vásárolta meg még a kétezres évek elején, potom pénzért. Az Andrássy 3. jelenleg felújítás alatt áll, az Andrássy 8. viszont 2016 óta szállodaként működik, a 99 szobás, négycsillagos hotelt többmilliárdos beruházással alakították ki.  Hotel lesz az 52-es számú házból is, ahonnan a napokban költöztették ki a Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, és hamarosan bezár az ott működő Hello Baby Bar is.

Korábban az OTP egyik ingatlan cége, az Inga Kettő Kft. akarta megszerezni az Andrássy 70. alatti irodaházat 3 milliárd forintért, de végül a törvény adta elővásárlási jogával élve a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség vásárolta meg új közbeszerzési főosztályára részére.
A 43-as szám alatt Tiborcz István egy csaknem teljes emeletet vett meg, a 600 négyzetméteren irodát alakítottak ki. Először úgy volt, hogy ez lesz az ingatlanos cége, a BDPST székhelye, de azt végül Garancsi, Hernádi és Csányi közös cége, a CD Hungary Zrt. gellérthegyi ingatlanába helyezték át. A két Andrássy úti lakás egy másik Tibocz-cég, a Downtown Development Kft. tulajdonába került.

A 24.hu szerint „nyár eleje óta szinte naponta látni Mészáros Lőrinc Mercedes limuzinját az Andrássy 59. előtt, amely az Appeninn Holdingon keresztül került a felcsúti milliárdos érdekeltségébe”. Az egykori Andrássy-palotak csaknem 2,2 milliárd forintos felvásárlásával váltott gazdát, ehhez a Konzum 622 millió forint kölcsönt adott, majd beköltöztette székhelyét az épületbe. Mivel Tiborcz bevásárolta magát az Appeninn Holdingba augusztusban, így ötödrészben a tulajdonosa lett az épületnek.

A 113-as szám alatti épület még 1993-ban került az SBGK nevére, mely az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda, Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető.

Az Andrássy út 80-at Schmitt Mária és Ungár Péter ingatlancége saját részvényeiért vette meg, a szomszédos, 82-es szám alatti épület már korábban is a tulajdonuk volt. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) a két ingatlant közösen átalakítva egy 8000 négyzetéteres boutique hotelt hoz létre. tegnapelőtt a BIF-ben 5,7 milliárdos részesedést vásárolt a Takarékbank, amely az utóbbi időben egyre erősebb kapcsolatba került a Mészáros-birodalommal.

Weiss Manfréd 1509 négyzetméteres villáját, a 116-os szám alattit Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg 2017 februárjában potom 723,6 millió forintért. Ők vásárolták ki az Elios Zrt.-ből Tiborcz István érdekeltségét az OLAF-vizsgálat kezdetekor, és jól szerepelnek a közbeszerzéseken is.

Weiss másik, 114. szám alatti villáját a katari állam vette meg, és Garancsi cége újítja fel a hírek szerint 1 milliárdért. A 101-es szám alatt található Schwanzer-villa nemrég került a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába, erőről itt írtunk. Dióhéjban: 2 milliárd forintért vették meg, és négymilliárdért újították fel az adófizetők pénzéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!