szerző:
hvg.hu

Az idei első félévben kétszer annyi lakóingatlant kényszerértékesítettek a magyarországi bankok, mint az előző évek átlaga volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból.

2013 eleje óta 5857 lakóingatlant kényszerértékesítettek a a magyarországi bankok, és ebből 1415 az idei első félévre esik. 10 évvel a Lehman Brothers csődje után naponta átlagosan nyolc lakóingatlant vesznek el a családoktól – írta a Portfolio.

Az idei első félévben összesen 3235 darab lakóingatlant kényszerértékesítettek amiatt, hogy a tulajdonos nem fizette a hitelt. Ebből 732 darab került a Nemzeti Eszközkezelőhöz, ami azt jelzi, hogy kezd betelni az intézmény kvótája: egy év alatt 76 százalékkal esett vissza az általa "megmentett" családok száma. 1415 ingatlant viszont maguk a pénzügyi intézmények kényszerértékesítettek, ami egy év alatt 33 százalékos növekedést jelent.
Az év első negyedéve, amikor eddig rekordszámú, 787 lakóingatlant kényszerértékesítettek a bankok, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történik.

Bár 2017 tavaszán szigorítottak a végrehajtási törvényen, így csak a becsérték legalább 100 százalékán lehet lakóingatlant árverezni. A Portfolio információi szerint a kormány költségvetési okok miatt nem tervezi, hogy a bedőlt jelzáloghitellel rendelkezők megmaradt közel kétharmadát bevonja a programba.

A magyar bankrendszer 90 napon túl nem teljesítő lakossági hiteleinek aránya 5 százalék környékére csökkent, de miközben a bankoknak már csak 300 milliárd forintnyi bedőlt hitellel tartozik a lakosság, négy év alatt ennek csaknem a duplája követelésvásárlókhoz került át. Az éppen tíz éve kezdődött magyar hitelkatasztrófa 50 ezer elveszített lakástulajdont eredményezett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat