szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár dupla annyit lehet alkudni, mint tavaly, a régi, akár 10 százalékhoz is közelítő alku már teljesen a múlt homályába vész.

Augusztusban az ingatlanpiac jelentős mértékben egyenesített eddig megszokott szezonalitásának görbéjén. A forgalom ugyanis a nyár utolsó hónapjában erősebb volt, mint az elmúlt két évben. Az értékesítési idő tovább csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest, a panelek tekintetében ez átlagosan már kevesebb mint 2 hónapos átfutást mutat majdnem minden ország- és városrészben. Téglalakások esetében ez jellemzően 3–3,5 hónap között mozog területtől függően, Budapest belvárosa az egyik leglassabb területté vált, köszönhetően a magas ingatlanáraknak is – derül ki a Duna House elemzéséből.

A fővárosban Budára érdemes néhány pillantást vetni, ahol jelentősen drágultak az ingatlanok, de a második és harmadik kerületben továbbra is jelentős az érdeklődés a vevők részéről. A panelek esetében az átlagos négyzetméterár 500 ezer forint feletti, míg téglalakások esetében csaknem 700 ezer forint. Utóbbi árhoz kicsit magasabb alku párosul, és a tavalyihoz képest duplájára nőtt ennek aránya, így akár 4 százalék is faragható a meghirdetett árból.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!