szerző:
hvg.hu

Nem elég, hogy a bérleti díjak az egekben járnak, néhol a piaci árak többszörösét kérik el a tulajdonosok. És akad rá vevő.

Az elmúlt években a lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is jelentős növekedésen mentek keresztül. A Portfolio most azokból a kerületekből szedte össze a különböző alapterületű lakások bérleti díját, ahol legalább 100 ajánlat szerepel valamelyik nagyobb nagy hirdetőoldal (ingatlan.com, Duna House, Otthontérkép, Otthon Centrum) listájában. Bérelhető lakásokat a legnagyobb számban az ingatlan.com oldalon lehetett találni, ezért az ársávok ezekből kerültek kiválasztásra.

A legtöbb bérlehető lakást (csaknem 1800-at), az V. kerületben kínálják jelenleg a tulajdonosok, és a VI., II. és XIII. kerületben is több mint 1000 lakást hirdetnek. Ezeken a kedvelt, és külföldiek által is keresett kerületekben érdemes is a kiadással bíbelődni, mivel magas bérleti díjak szedhetők be.

Teljes lakás még akkor sem található itt 75 ezernél kisebb bérleti díjért, ha 30 négyzetméternél kisebb alapterületű is – ezért az összegért a a IX. kerületben lehet bérelni, a többi kerületben 80-90 ezer forint volt a minimális összeg, a legmagasabb kezdő ár pedig a XII. kerületben került elő az aktuális hirdetések alapján.

Elgondolkodtató adalék, hogy az 50 -70 négyzetmétes lakások átlagosan 110 ezer forint körül bérelhetők, azaz plusz 30 ezer forintért már egy a garzonoknál kétszer akkora lakást lehet bérelni. Az adott kategória maximális árai esetében viszont sokkoló, akár 1 millió forintos bérleti díjak is találhatók.

Az ingatlan állapota, a kerületen belüli jobb elhelyezkedés, a havi rezsiköltség is súlyoz, emiatt kerületen belül az ugyanakkora lakásoknál is átlagosan 100 ezer forintos eltérés van a minimális és maximális ár között. Meghökkentő árakra is bukkantak; egy I. kerületi kislakást csaknem 300 ezer forintért hirdettek.

A kétszobás lakások árai a legtöbb kerületben 100-110 ezer forinttól indulnak, a legmagasabbak akár a havi 500 ezer forintos bérleti díjat is elkérhetik a belvárosban. Érdekesség, hogy négyzetméterárra lebontva nem a külföldiek körében kiemelten népszerű V., hanem a VII. kerületben találhatók a legmagasabb bérleti díjak, ezeknél a lakásoknál viszont gyakran tetőterasz, panoráma, vagy további extrák tornázták fel az összeget.

A 90 négyzetméternél nagyobb ingatlanoknál a kerületenkénti maximális árak már több mint 2,5 millió forintos tartományban szóródnak. A legalacsonyabb bérleti díj 140 ezer forint, de a legtöbb kerületben inkább a  180 ezer forintos alsó határ a jellemző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Szél: "Minden ellenzéki képviselő jöjjön az MTVA székházhoz, mert most itt van dolga!"

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”