szerző:
hvg.hu

Marcus Engmannek hat évébe került, hogy a lapraszerelt bútorokat gyártó céget a világ legbefolyásosabb dizájnvállalatává alakítsa. Engman szeptember elején mondott le posztjáról, azóta most először adott interjút.

Szeptember 5-én mondott le az IKEA vezető tervezője, aki szeptember végéig irányítja majd a svéd vállalat dizájnereit. Engman 2012-es csatlakozása óta a vállalat olyan világhírű tervezőkkel működött együtt, mint Ilse Crawford, Tom Dixon vagy Katie Eary, emellett Engman több úttörő projektet (pl. a milánói IKEA-fesztivált, vagy a Space10 innovációs labort) is tető alá hozott.

A közvélekedés szerint tulajdonképpen Engmannak köszönhető, hogy az IKEA már nem csak az a bizonyos olcsó és lapraszerelt bútorokat gyártó cég, hanem felkerült a dizájn világtérképére is. Sikerüket Engman a Dezeennek adott interjúban részben éppen annak tulajdonítja, hogy olyan élvonalbeli megoldásokkal rukkoltak elő, mellyel egyszerűen meglepték az embereket. „Bután hanzik, és tipikus dolog ilyet mondani, hogy ez inkább egy mozgalom, és nem egy cég, de az IKEA-n belül tényleg van egy mozgalom” említette meg a siker másik tényezőjét a tervező. Engman azt is elárulta, hogy az első brief-en, amit 2012-ben a cégnél kapott, az állt „kicsit kíváncsibb, kicsit nyitottabb”. A tervező abban is újított, hogy megmutatták a vásárlóiknak, mennyi tervezési munka áll egy termék mögött – például egy kis bögre is három évig készül, és a tervezők rengeteg otthonlátogatáson vesznek részt.

Az IKEA már utalt arra, hogy egyelőre nem keresik Engman utódját, mivel a tervező nem szakít majd meg minden kapcsolatot a céggel. Sok munkája például csak azután fog megjelenni, hogy már nem áll ott alkalmazásban, ráadásul külsősként továbbra is ad majd tanácsokat az IKEA-nak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit