szerző:
hvg.hu

Az ingatlanárak továbbra is folyamatos növekedésben vannak, innen löki majd még feljebb őket a vasárnap bejelentett 10 millió forintos szabad felhasználású hitel. Felújítandó lakást – vélhetően az építőipari anomáliák miatt – egyre kevesebben keresnek.

Budapesten egyes kerületek négyzetméterára nemsokára eléri a 800 ezer forintot, panelek esetében pedig a tavalyi adatokhoz képest Pesten és Budán is közel 5 millió forinttal lett drágább az átlagár, míg vidéken 3-4 millió forintos volt az emelkedés 2018 januárjához képest – derül ki a DunaHouse friss elemzéséből.

Az árak növekedésével párhuzamosan tovább csökkent az értékesítési idő, a jelenlegi ingatlanpiacon 2-4 hónap is elegendő a sikeres tranzakcióhoz. A fővárosban továbbra is a kis- és közepes méretű ingatlanok a keresettek, a 80-100 négyzetméter feletti otthonok aránya elenyésző. Budán az adásvételek 75 százaléka 600 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt tulajdonost, Pesten ez az arány 39 százalék. A 40 millió forint felett eladott otthonok aránya Budán 49, míg Pesten 25 százalék volt 2019 januárjában.

Vidéken is a magasabb négyzetméter- és eladási árak felé tolódott az ingatlanpiac. A 400 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya 10 százalékpontot nőtt egy év alatt, és 20-30 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagos négyzetméterára. Kelet-Magyarországon a panellakások négyzetméterára már közelíti a 300 ezer forintot, míg a téglaingatlanok esetében ez az összeg már 319 ezer forint. Nyugaton az átlagos panel négyzetméterár 254 ezer, míg a téglaotthonok négyzetméterára 279 ezer forint volt idén januárban.

A fővárosi ingatlanárak messze felülmúlják a vidéki értékeket. Pesten a panellakások négyzetméterára már átlagosan 482 ezer forint, Budán pedig már az 550 ezer forintot is meghaladta. A téglaingatlanok esetében még szembeötlőbb a különbség. Pesten 527, Budán 734, a belvárosban pedig 778 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A kerületek iránti érdeklődés nem változott számottevően az elmúlt hónapokban, hosszú ideje a XIII. kerület a legkedveltebb a fővárosban, és a XIV. kerület népszerűsége is töretlen. Januárban sokan kerestek ingatlant a II., VI., VII., IX. és a XI. kerületben is.

A vevők többsége a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesíti vásárlásnál előnyben, felújítandó ingatlanba – vélhetően az építőipari anomáliák miatt – kevesen invesztálnak, ennek aránya 7-11 százalék volt januárban. A vásárlás hátterében legtöbb esetben befektetés áll, a befektetések átlagos értéke 37 millió forint volt, vidéken a befektetési szándék aránya 25 százalék.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Ingatlan

Ingyenlakást matekozhatnak ki a három gyereket vállaló fiatal házasok

Bár a vasárnap bejelentett kedvezmények pontos feltételei még nem ismertek, akár száz százalékban állami támogatásból juthatnak lakáshoz a három gyermeket vállaló fiatal házasok, amennyiben a 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelt kombinálják a csokkal – számolta ki az Otthon Centrum. Az már más kérdés, hogy mire megvásárolják a lakást, a piac benyelheti a kedvezmények bizonyos részét, hiszen nyártól áremelkedés várható a támogatásoknak köszönhető pluszkereslet miatt.

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Kétszáz ember nézte élőben a Facebookon a christchurchi mészárlást

Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

Elárulta a BMW, miért Magyarországon épít gyárat

1,9 milliárd forintot ad a magyar kormány a határon túli sajtóra

1,9 milliárd forintot ad a magyar kormány a határon túli sajtóra

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát

Breaking: A CDU felfüggesztené a Fidesz néppárti tagságát