szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márciusban 3,4 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest. Az év első három hónapjában állóra fékezett a szektor.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Márciusban az építőipari termelés volumene 3,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent. A februárihoz képest 5,2 százalékos a visszaesés.

Az árak ellenben nőttek: az első negyedévben az építőipar termelői árai 8,5 százalékkal voltak magasabbak a 2019. január-márciusinál.

A változás oka nem csak a koronavírus-járvány, annak a hatása az építőiparban lassabban fog megjelenni, építkezéseket nem annyira szoktak egyik pillanatról a másikra lemondani, mint amilyen gyorsan más iparágakban döntéseket hoznak a fogyasztók és a cégek.

Nagy változást az okozhat, hogy 2019. december 31-ig lehetett csak igénybe venni a kedvezményes lakásáfát. Az első negyedévben az átadott lakások száma még hatalmasat nőtt, köszönhetően annak, hogy több építkezés átcsúszott még 2019-ről.

Ez a megkötött új szerződések számán is látszik, azokból márciusban 9,9 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Még látványosabb a változás, ha ezt részleteire bontjuk: az épületek építésére kötött szerződéseké 31,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,3 százalékkal elmaradt a 2019. március végitől.

2020 első három hónapját összesítve az látszik, hogy az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag stagnált a termelés: 0,1 százalékos esést mértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!