szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még most sem egyértelmű, hogy kicsit több, mint két hónap múlva milyen feltételekhez kötik a rövid távú lakáskiadást, de sokan ennek ellenére is befizetik az éves átalányadót, hogy megtartsák az engedélyüket.

Sok airbnb-ző még akkor is ragaszkodik a rövid távú lakáskiadásra kapott engedélyéhez, ha most szinte semmi bevételük nincsen – írja a Világgazdaság. Pedig nem csak az bizonytalan, hogy mikor és miként indul be újra a turizmus, hanem az is, hogy jövőre milyen feltételekkel működhet a lakáskiadás.

A járvány előtt nagyjából 15 ezres volt a budapesti kínálat, most körülbelül tízezer ingatlan közül választhat az a kevés ember, aki ide jön.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke azt nyilatkozta a lapnak: az egykor airbnb-zők egy része az elmúlt fél évben a hosszú távú lakáskiadásra váltott, és nem is tér vissza mindegyikük a régi üzleti modelljéhez akkor sem, ha beindul a turizmus. Azt is hozzátette: a legnagyobb baj most az, hogy még nem lehet tudni, jövőre milyen feltételekkel működhetnek a szálláshelyek. Ráadásul a budapesti szálláshelyek minden eddigi pályázati, támogatási programból kimaradtak, miközben kiderült, hogy a 90 százalék feletti külföldi kitettség miatt a Budapest restart program sem működik a belső piacra alapozva – magyarázta.

A Központi Statisztikai Hivatal egyelőre augusztusi adatokat közölt a turizmus helyzetéről, e szerint az év első nyolc hónapjában 69 százalékkal kevesebb külföldi és 35 százalékkal kevesebb magyarországi turista érkezett az országba, mint 2019 január–augusztusában. A külföldi vendégek között a legnagyobb, 85 százalékos visszaesést Budapesten mérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst

Felismerhetetlen kép alapján bírságoltak 300 ezer forintra egy autóst