szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tóparti települések lakossága eddig az országos átlagnál is gyorsabban fogyott, de 2020 a visszájára fordította a trendet.

Az elmúlt évben a Belügyminisztérium lakossági statisztikája alapján sokan véglegesen leköltöztek és bejelentkeztek a balatoni településekre – írja a Népszava. A statisztikák alapján összesen 1040 fővel, 0,7 százalékkal nőtt a 45, érintett település népessége, annak ellenére, hogy korábban az országos átlagnál gyorsabban néptelenedett el a környék.

Eddig csak választások idején volt példa hasonló népességgyarapodásra

– mondta a Népszavának Huszár Zoltán, Örvényes polgármestere. Az alig 150 lakosú kis faluba 12-en jelentkeztek be egy év alatt. Kézenfekvő magyarázat, hogy a koronavírus elől menekülnek az emberek a Balaton-parti településekre. Ugyanakkor például Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere nem kizárólag a járványhoz kötötte a beköltözők magas számát: mint nyilatkozta, ott csak egy tendencia erősödött fel. A nagyjából kétezer lakosú Felsőörsön 138-cal lettek többen 2020-ban.

Az adatok azt mutatják, hogy arányaiban a tó délnyugati medencéjében, az északkeleti, Veszprém-közeli falvakban, valamint Badacsony környékén nőtt a leginkább a népesség.

Lassan a Balaton az új főváros - legalábbis az ingatlanpiacon

Már most nagyon kelendőek a tóparti ingatlanok, a járvány után pedig még nagyobb robbanás várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!