szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újHáz Centrum tartott sajtótájékoztatót a környezetbarát építkezésről, felújításról, ezen hangzott el, hogy felvásárlási egyelőre ugyan nincs, de aki felújítana, az legyen türelmes. Hőszigetelésnél például a korábbi 2-4 nap helyett 2-4 hét is kell, mire megérkezik az alapanyag. Közben a drágulás is jelentős.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek felének számít a környezetvédelem, amikor építkezésbe vagy felújításba kezd. A reprezentatív kutatás során arra kérdeztek rá, hogy

  • mennyire ismertek a fenntartható megoldások,
  • ezek közül melyek a legnépszerűbbek,
  • és mennyire fontos szempont a környezet védelme építkezéskor, felújításkor.

A felmérést az újHáz Centrum végezte, az eredményeket sajtótájékoztatón ismertette Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató. Kiderült, hogy 18 és 59 év közöttieket kérdeztek meg, és közülük mindössze 7 százalék számára elsődleges szempont az építkezésnél a zöld megoldás.

Elhangzott az is, hogy a femérést kitöltők több mint háromnegyede a fenntartható megoldások telepítését jóval drágábbnak tartja a hagyományos technológiáknál, 54 százalék viszont úgy látja, hogy ezek a befektetések megtérülnek.

Kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka egy éven belül, 22 százalékuk pedig ugyan nem a következő 12 hónapban, de tervez építkezni vagy felújítani. A kitöltők fele hallott arról, hogy a környezettudatos építőipari technológiákra állami támogatás is jár.

A legnépszerűbb környezetbarát energetikai megoldások közé a napelemet, a korszerű hőszigetelést és a napkollektort sorolták, de ismert a hőszivattyú, az inverteres klíma és az okostégla is. A válaszadók szerint egyébként a föld és az agyag a leginkább környezetbarát. Főként Budapesten és környékén, valamint a Dél-Alföldön a legkeresettebbek a fenntartható építőipari megoldások.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy mi lenne a jó lakásmegújítási arány Magyarországon. Rázsóné Szórády Csilla ezzel kapcsolatban azt mondta, ahhoz, hogy 100 évente megújuljon a több, mint 4 millió magyarországi lakóingatlan, évente 40 ezret fel kellene újítani.

Az látszik, hogy 100 évente nem tudjuk megújítani a lakásállományt

– jelentette ki, hozzátéve, a korábbi években tapasztalt felfutás az ingatlanpiacon, illetve az elmúlt egy évben a koronavírus miatt jelentkező munkanélküliség, piaci és keresleti visszaesés rányomja a bélyegét arra, hogy valójában hányan is terveznek felújítani.

Hozzátette, a környezetvédelem mellett anyagilag is jól jár, aki fenntartható módon építkezik:

  • az ingatlan többet ér, ha zöld megoldással készült,
  • továbbá az üzemeltetési költség sem elhanyagolható szempont.

Szóba került az is, hogy az év első 3 hónapjában átlagosan 25-30 százalékkal drágultak az építőanyagok. A vezérigazgató éves szinten 15 százalékos drágulásra számít.

Rázsóné Szórády Csilla elmondta azt is, hogy ismét alapanyaghiány van az építőiparban, hosszabbak lettek a szállítási határidők, ami az alapanyaghiányból is adódik. Példaként a hőszigetelőket említette, „ezekre várni kell a korábbi 2-4 nap helyett 2-4 hetet". Hozzátette, felvásárlási láz egyelőre nem érezhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!