szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra növekedési pályára állt az építőipar a februári megbicsaklás után.

2021 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte a KSH. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,5 százalékkal nagyobb volt a februárinál. Az I. negyedévben az építőipar termelői árai 7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év harmadik hónapjában az épületek esetében 6,4 százalékos volt a növekedés, az egyéb építményeknél nincs változás az előző év harmadik hónapjához képest. Jelentősen, 41,9 százalékkal nőtt a megkötött új szerződések száma is, ezen belül az épületeknél 53,4 százalékos volt a bővülés. 2021 márciusában elsősorban ipari épületekre, illetve vasútfejlesztésre kötöttek nagy értékű szerződéseket – emlékeztet a statisztikai hivatal.

A harmadik hónap jó eredménye egy igen rossz februárt követ, ez is magyarázza, hogy 2021 első három hónapjában az előző év első negyedévéhez képest még mindig 2 százalékos visszaesést mért a KSH.

A statisztikusok nemcsak bővülést, de komoly áremelkedést is tapasztaltak az első negyedévben: az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 3,2 százalékkal magasabbak voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!