szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Nem elég, hogy hatodával visszaesett az építőipari termelés szintje, a jövő sem ígérkezik fényesnek, 29 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek februárban, mint egy évvel korábban.

2021 februárjában az építőipari termelés 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A januárihoz viszonyítva 11,7 százalékos a visszaesés. Mindkét építményfőcsoport termelése nagyot esett: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15,0 százalékot.

Ez tavaly október óta a legnagyobb visszaesés, nem sokkal jobb, mint a járvány első hulláma alatti lezárásoknál mért érték. Főleg az után számít meglepően nagy zuhanásnak, hogy az elmúlt hónapokban úgy tűnt, az építőipar a gazdaság más területeihez képest kimondottan jól vészeli át a válságot.

Ennél is rosszabb hír, hogy idén februárban 29,4 százalékkal kevesebb új építési szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Azt várhattuk, hogy az új lakások áfájának januárban életbe lépő csökkentése újra megdobja az építőipar teljesítményét, de egyelőre ennek nincs jele. Természetesen egy ilyen döntés után két hónap nem elég arra, hogy az építkezések számán rögtön meglátsszon a hatása, de az új szerződések számán már várhattunk valamekkora növekedést – hiába. Úgy tűnik, tévedett, aki azt mondta, hogy 2020 végén azért nem kötöttek meg sok szerződést, mert csak az új évet várták. Valószínűbb, hogy sokan még kivárnak, mennyire fog elhúzódni a válság, és az önkormányzatok sem kötnek nagy értékű szerződéseket mostanában. Épületekre 25,4, egyéb építményekre 33,6 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek, mint egy éve.

2021 első két hónapjában összesítve az építőipari termelés 4,3 százalékkal volt kisebb, mint 2020 január-februárjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az építőipar pocsék évet zárt 2020-ban

A novemberi növekedés után decemberben esett az építőipari termelés, amely így az egy évvel korábbi szintet sem érte el. Az év végi szerződésállomány viszont magasabb volt, mint egy évvel korábban. 2020 egészében az építőipari termelés 9 százalékkal esett vissza.