szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tihanyban, Alsóörsön és Szántódon a legmagasabbak az árak.

Miközben a használt lakóingatlanok piacán az idei élénkülés elsősorban az adásvételek számában látszik, és egyelőre nem eredményezett jelentősebb drágulást, addig a nyaralók esetében egészen más a helyzet: jelentős áremelkedés látható a kínálati piacon – derül ki az ingatlan.com közel 40 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.

A közlemény szerint a 2010-es évek második felében kibontakozó országos ingatlanpiaci boom a nyaralóövezeteket is érintette. Ezt jelzi, hogy az legnépszerűbb övezetekben eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások, házak és nyaralók – iránti érdeklődés két és félszeresére nőtt 2016 óta.

Egyes településeken még nagyobb mértékben nőtt a kereslet, a Tisza-tó partján lévő poroszlói ingatlanok iránti érdeklődés közel 10-szeresére nőtt, emellett több balatoni település – köztük Balatonszőlős, Balatonakali, Ábrahámhegy – ötszörös-hatszoros keresletnövekedést könyvelhetett el.

Az ingatlan.com elemzése szerint a Velencei-tónál Gárdonyban az átlagos négyzetméterár idén június elején 655 ezer forint volt, ez 20 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Velencén pedig 17 százalékkal 618 ezer forintra nőttek, miközben a kínálat lényegében stagnált.

A Balaton északi és déli partja is átlépte a 700 ezres lélektani határt az átlagos négyzetméterárakban, amire az országban eddig csak Budapest volt képes.

Az északi parton található – Veszprém megyei településeken – 756 ezer forint volt a négyzetméterár, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A kiugró mértékű drágulásban szerepet kapott, hogy a kínálat csökkent, mégpedig 40 százalékkal.

A túloldalon, azaz a Balaton déli partján lévő településeken kereken 700 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, ami 20 százalékos drágulásnak felel meg. A tó mindkét partján vannak olyan települések – például Tihany, Alsóörs vagy éppen Szántód –, ahol 1 millió forintot bőven meghaladó négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek. A közlemény szerint a Balaton-parti településeken tapasztalható egymilliós átlagos négyzetméterárak annak is köszönhetők, hogy rengeteg új lakóingatlan épül a térségben.

A Tisza-tónál is 20 százalékkal mentek feljebb az árak az elmúlt egy évben, ám utóbbi övezetben jóval alacsonyabb szinten vannak: az eladó ingatlanokért négyzetméterenként 172 ezer forintot kértek a tulajdonosok. Abádszalókot 175 ezer, Poroszlót pedig 179 ezer forintos ár jellemezte június elején.

A legkeresettebb nyaralótérségek közé tartozik a Dunakanyar környéke is. A régió népszerű települései közül Zebegényben, Nagymaroson, Visegrádon idén júniusban 457-542 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanok négyzetméterét, ez pedig 44-59 százalékos éves drágulásnak felel meg. A Dunakanyartól Budapest felé található Kisorosziban 80 százalékkal, Tahitótfaluban pedig 43 százalékkal mentek feljebb az árak, ez az előbbi településen 553 ezer, utóbbin 494 ezer forintos “egységárat” jelentett.

A Dunakanyarban tapasztalt árrobbanás az ingatlan.com szerint nem meglepő, mert a környék egyben a fővárosi agglomerációs övezet részeként is funkcionál, ahová folyamatos a kivándorlás Budapestről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp Norbert Ingatlan

Hét dolog, amit tudnia kell, ha hitelből venne nyaralót vagy hétvégi házat

Amikor saját megtakarításból vásárol valaki nyaralót vagy hétvégi házat, akkor nemigen foglalkozik azzal, hogy mi szerepel – nyaraló, üdülő, hétvégi ház stb. – fő rendeltetési jellegként a tulajdoni lapon. Pedig a dolog ebben az esetben is lényeges, ám ha hitelből finanszíroznánk a vásárlást, akkor akár ezen állhat vagy bukhat a dolog. A Bankmonitor.hu szakértői ezért pontokba szedték, hogy mire kell mindenképp felkészülni.