szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A térképen is látni már például az Ujgur Mártírok útját.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Frissült a Google Maps” – írta Facebookon Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester pénteken reggel. Baranyi a posztjában egy képet is csatolt, amin a népszerű térképalkalmazás egy képe látható. Ezen, és az alkalmazást megnyitva is látszik, hogy a Budapest dél-pesti régiójában a kereső szakemberei módosították az utcaneveket, mindössze pár nappal az átnevezésük után.

Baranyi Krisztina Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyetértésben nevezte át azokat az utcákat még június elején, amik a kormányzat jelenlegi tervei szerint határolni fogják a kínai Fudan Egyetem budapesti épületét. Az épület terve komoly politikai visszhangot váltott ki, Baranyiék ezt lovagolták meg az utcanevekkel, amikor az utcáknak olyan neveket adtak, amik Kínának nagyon kínos ügyeket érintenek. Így a Fudant Budapesten, ha tényleg megépül, az Ujgur Mártírok útja, a Dalai Láma út, a Szabad Hongkong út és a Hszie Si-kuang püspök útja fogja határolni.

A Fudan a magyar felsőoktatást is érzékenyen érintheti, erről ide kattintva olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kacskovics Mihály Béla Itthon

A Fudan elviszi az embereket és a pénzt – ettől tarthat a magyar felsőoktatás

Nem a magyar hallgatóknak szól, elviszi a pénzt, a támogatókat, konkurenciaként jelenhet meg a magyar felsőoktatásban a Fudan Egyetem a felsőoktatási szakértők szerint. Az is komoly kételyeket és ellenérzéseket ébreszt vele szemben, hogy továbbra sem világos, hogy az egyetem pontosan milyen struktúrában működne.