szerző:
hvg.hu

Egy lépésre van az engedélyeztetéstől Amerikában az a kicsi rózsaszín tabletta, amely a menopauza előtt álló nők szexuálisvágy-hiányát hivatott kezelni a dopamin- és a szerotoninszint befolyásolásával, miután a szabályozó hatóság döntés-előkészítő testülete nagy arányban megadta a támogatást a Flibanszerin nevű szernek. A döntést intenzív kampány előzte meg. A vitatható hatású szer ellenzői szerint a női Viagráért harcoló nőszervezeteket a gyógyszert kifejlesztő gyár fogta össze.

Hamarosan piacra dobhatják a szexuális vágy hiányát enyhítő női Viagrát az Egyesült Államokban, miután a gyógyszereket szabályozó Food and Drog Administraion (FDA) döntés-előkészítő testülete csütörtökön 18-6 arányban megadta a támogatást a Flibanszerin nevű gyógyszernek – adta hírül a New York Times.

A szert orvosi ellenőrzés mellett szabad majd alkalmazni. Valószínű, hogy vényre lehet majd csak megkapni, és az orvosoknak fell kell hívniuk pácienseik figyelmét a gyógyszer mellékhatásaira, úgyis mint: szédülés, ájulás, hányinger, vérnyomás-ingadozás.

A női Viagrát azokban az esetekben használhatják a betegek, amikor a libidó hiánya nem vezethető vissza egyéb okokra, például szervi vagy párkapcsolati problémákra.

Gyógyszerlobbi vagy a nők felszabadítása?

A testület ajánlása után az FDA-nek kell meghoznia a döntést a szer engedélyezéséről augusztus 18-i határidővel. Az FDA többnyire megfogadja tanácsadó testülete ajánlását, de a mostani engedélyezés kimenetelét bizonytalanná teszi, hogy a csütörtökön igennel szavazók többen is azt mondták, vegyes érzésekkel támogatták a gyógyszert, amelynek relatíve kicsi a haszna, viszont súlyos mellékhatásokat okozhat. Egy nemmel szavazó testület tag azt mondta, a "szexuális vágy hiányában szenvedő nők ennél jobbat érdemelnek".

©

A testület döntését nőjogi szervezetek üdvözölték, mondván: ezzel nagy lépést tettek a nők a szexuális egyenlőség irányába. A gyógyszer engedélyeztetését erősen vitatott kampány előzte meg a lap szerint. Mint írták, a lobbisták azzal vádolták a gyógyszer-engedélyező hatóságot, hogy diszkriminálják a nőket, mivel a férfiak erekciós zavarait orvosoló Viagrát már évekkel ezelőtt engedélyezték, miközben a nők nem kaptak segítséget szexuális problémáik kezeléséhez. A kampányban részt vevő szervezeteket ugyanakkor a gyógyszert kifejlesztő Sprout Pharmaceuticals fogta össze.

A gyógyszer engedélyeztetését már kétszer is elutasították, először 2010-ben. A New York Times idézett egy gyógyszergyárellenes aktivistát, aki szerint a Flibanszerin elfogadása a gyógyszerlobbi működésének egyik legcsúnyább példája lenne. Szerinte a gyógyszergyártók nyomást gyakorolnak az FDA-re, hogy elfogadtassanak egy felesleges és káros szert.

Kicsi rózsaszín tabletta, vitatható eredményekkel

A Flibanszerint, egy rózsaszín, kicsi tablettát lefekvés előtt kell bevenni napi egyszer. A menopauza előtt álló nők 7 százalékánál fennálló szexuálisvágy-hiányt (orvosi nevén hipoaktív szexuálisvágy-rendellenességet) enyhíti azáltal, hogy befolyásolja bizonyos hormonok, így a szerotonin és a dopamin egyensúlyát az agyban.

Három klinikai teszt jutott a szerrel kapcsolatban nagyjából azonos eredményre: a kísérletben részt vevő nők a gyógyszer szedése előtt havi 2-3 szexuálisan kielégítő élményt szereztek. Ezt a számot csak havi 1 alkalommal sikerült növelni a Flibanszerin szedése után. Ez a növekedés ugyanakkor nagyobb volt, mint a placebót fogyasztó nőknél.

A kísérlet résztvevőinek havona ki kellett tölteniük egy kérdőívet, és a válaszokból az derült ki, hogy többször éreztek szexuális vágyat a gyógyszer alkalmazása után, de a placebósokkal összehasonlítva csak elenyészően voltak többen azok, akiknek a Flibanszerin segített.

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Brad Pittnek a kozmikus magány is jól áll

Brad Pittnek a kozmikus magány is jól áll

Tarlós: "A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!"

Tarlós: "A Margitszigeten talán olyan gyávának tűntem?!"

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Nagy Gábor: Miénk ez a cirkusz

Durvul a kampány Csömörön: a polgármester erőszakkal vádolja fideszes kihívóját

Durvul a kampány Csömörön: a polgármester erőszakkal vádolja fideszes kihívóját