szerző:
hvg.hu

William C. Campbell, Satoshi Omura és Youyou Tu kapta idén megosztva az orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfő délelőtt a Karolinska Intézetben, Stockholmban. Három olyan tudós munkáját ismerték el, akik felfedezéseikkel forradalmasították egyes parazitafertőzések kezelését.

William C. Campbell és Satoshi Omura negyed-negyed részben egyes fonálféreg-fertőzések új szemléletű kezelésének felfedezéséért kapta a díjat. Fele arányban részesült az elismerésben Youyou Tu az új malaáriellenes terápia kifejlesztéséért.

William C. Campbell 1930-ban született az írországi Rameltonban. Dolgozott kutatóként egyebek mellett a Wisconsini Egyetemen, a Merck gyógyszergyárnál, jelenleg pedig a Drew University kutatója, tudományos munkatársa a New Jersey állambeli Madisonban.

©

Satoshi Omura 1935-ben született Japánban, először gyógyszerésztudományi, majd kémiai doktorátust szerzett a tokiói egyetemen. Később a Kitasato Intézet kutatója, majd a Kitasato Egyetem professzora volt. 2007-től a Kitasato Egyetem professor emeritusa.

Satoshi Omura
©

Youyou Tu 1930-ban született Kínában, gyógyszerészként végezett a pekingi egyetemen 1955-ben. 1965 óta dolgozok a tradícionális kínai orvoslással foglalkozó akadémián, 2000 óta vezető professzorként.

Youyou Tu
©
A hétfői bejelentés Stockholmban
©
Az idei díjazottak
©

William C. Campbel és Satoshi Omura felfedeztek az avermectint, amelyből kifejlesztették az ivermectin nevű hatóanyagot. Ez a gyógyszer radikálisan csökkentette a vizsgált betegek körében olyan, paraziták által terjesztett betegségek előfordulását, mint a folyami vakság, vagy hivatalosan nevén onchocerciasis illetve hatásos volt az elefantiázis vagy más néven Lymphatic filariasis kezelésénél is.

A folyami vakságot féregfertőzés okozza, és legyek terjesztik: a nyálukkal jutnak be a beteg szervezetébe a féreglárvák, amelyek a szembe vándorolnak, és ott, a pusztulásuk után kiszabadul belőlük egy vakságot okozó baktérium. A betegek nagy része Afrika szegény, vidéki részen él. Sok országban már sikerült megfékezni a betegséget a gyógyszernek köszönhetően.

Az elefántkórt ugyancsak egy bizonyos fonálféreg-fertőzés okozza, szúnyok terjesztik, és az ivermectin ugyancsak hatásosnak bizonyult ebben az esetben is. A betegeknél idült nyirokpangás illetve az amiatt bekövetkező gyulladás miatt egyes testrészeik, elsősorban az alsó végtagok hatalmasra duzzadnak, olyannyira, hogy végül már mozgásképtelenné válnak, és komoly fájdalmaik vannak.

©

A kínai Youyou Tu az artemisinin nevű hatóanyagot fedezte fel, amely jelentősen csökkentette a halálesetek számát a vizsgált maláriás betegek körében. Az artemisint az Artemisia annua nevű növényből, vagyis az egynyári ürömből vonta ki. Az új szer a leírások szerint daganatellenes terápiában is használható volt, de most a maláriaellenes hatását emelték ki. Az artemisinin azért is fontos felfedezés, mert a malária kezelésére régóta használt kinin sokszor hatástalan volt már egyes fertőzötteknél.

©

A Nobel-díjak hivatalos oldalán itt érhetőek el a hétfő délelőtti bejelentés részletei, és itt pedig az idei díjazottakról szóló angol nyelvű közlemény.

Tavaly az agykutatás területén elért eredményeiért három tudós, az amerikai-brit John O'Keefe, illetve a norvég May-Britt Moser és férje, Edvard Moser kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat.

Beteg patkányt fotóztak egy budai általános iskolánál

Beteg patkányt fotóztak egy budai általános iskolánál

Elég furcsa krumpli kering a Naprendszer tanyavilágában

Elég furcsa krumpli kering a Naprendszer tanyavilágában

Muskátlit rabolt, fegyház várja

Muskátlit rabolt, fegyház várja

Úgy tűnik, megvan a világ legszexibb koalája

Úgy tűnik, megvan a világ legszexibb koalája

Életeket menthetett a fegyőr lélekjelenléte: miért menekült üres fegyverrel a szökött rab?

Életeket menthetett a fegyőr lélekjelenléte: miért menekült üres fegyverrel a szökött rab?

Videó: Akkora szél van Bariban, hogy kifújt a strandra egy teherhajót

Videó: Akkora szél van Bariban, hogy kifújt a strandra egy teherhajót