szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tagadta bűnösségét a bíróság előtt az a három férfi, aki a vád szerint elrabolta egy osztrák milliárdos holttestét és visszaadásáért pénzt kértek. A vádirat szerint Sziráki Barnabás volt ügyvéd mozgatta a szálakat.

Tagadta bűnösségét az a három férfi, aki a vád szerint egy dúsgazdag osztrák üzletember elhantolt földi maradványait szállította Magyarországra, hogy aztán százmilliókat követeljen visszaszolgáltatásáért cserébe a családtól. A bűnszövetségben elkövetett zsarolás vádjával a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden megkezdődött büntetőperben egyik vádlott sem tett vallomást, korábbi nyomozati vallomásaik ismertetése során az derült ki, hogy éppen ők lettek kelet-európai maffiózók zsarolásának áldozatai.

A vádirat szerint Sziráki Barnabás volt ügyvéd mozgatta a szálakat, ugyanis 2008-ban megbízta két megvádolt társát és négy további ismeretlenül maradt személyt, hogy az Ausztriában eltemetett milliárdos földi maradványait tartalmazó koporsót hantolják ki és hozzák Magyarországra. A sírrablók előbb egy IX. kerület Lónyai utcai bérház pincéjében, majd a II. kerület Szépvölgyi út egyik elhagyatott ingatlanán rejtegették a koporsót. 

A vádirat tartalmazza, hogy egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy felvette az elhunyt családjával a kapcsolatot faxon és e-mailben, összesen 41 zsaroló levelet küldött, és hatmillió eurót követelt a holttest visszaszolgáltatásáért. A levélíró több adattal is igazolta, hogy birtokában van a koporsó, és azzal fenyegetődzött, ha nem fizetnek, megrongálja, megsemmisíti a földi maradványokat. Az elhunyt családja e-mailben százezer eurót ajánlott fel egy, a koporsóban elhelyezett fioláért. Ezt az egyik bandatag a bécsi nyugati pályaudvar, a Westbahnhof csomagmegőrzőjében hagyta, majd a megőrző kulcsát a Szent István-székesegyház (Stephansdom) széksorai között elrejtve juttatta el a családnak, amely ezután 2009 júliusában kifizette a zsarolóknak az ígért összeget. 

Az ügyészség szerint a pénzátadást az elsőrendű vádlott szervezte meg. A család ezután újabb tárgyat kért a koporsóból, újabb százezer euró fejében, ám miközben ez a tranzakció zajlott, a harmadrendű vádlott Budapesten észrevette, hogy követik, ezért a pénzzel hazament, ott magánnyomozóknak átadta, majd a hatóságok lecsaptak a sírrablókra. 

A három vádlott a keddi tárgyaláson lényegében tagadta a bűnösségét, nyomozati vallomásaikban részben arra hivatkoztak, hogy ukrán, moldovai, csecsen, orosz maffiózók zsarolták őket, részben azzal, hogy tudomásuk szerint csak egy örökösödési vita eldöntéséhez szükséges DNS-maradvány megszerzése volt a cél, illetve azt is előadták, hogy csak a becsületes megtalálónak felajánlott jutalom motiválta őket. Az elsőrendű vádlott büntetlen előéletű fővárosi ügyvéd, aki Újbudán, az egyházkerületében templomatya volt. A középkorú férfi tagadta, hogy megbízást adott volna két társának, álláspontja szerint a harmadrendű vádlott csak azért vallott rá, mert fél valódi megbízóitól. 

Faragó László másodrendű vádlott romániai születésű magyar, aki két évtizede Magyarországon él, többször volt büntetve vagyon elleni cselekmények miatt. A Grizzly becenevű hatalmas termetű férfi vallomásaiban moldovai maffiózókról beszélt, akik zsarolták, kényszerítették, megverték, és mint a nyomozás során előadta: az ő hatásukra vett részt egyes részcselekményekben, de abban bizonyos, hogy Sziráki nem adott semmiféle utasítást a koporsóval kapcsolatban. 

Nagy Zoltán harmadrendű vádlott szintén büntetett előéletű. A középiskolai végzettséget szerzett középkorú budapesti férfit korábban - a másodrendű vádlotthoz hasonlóan befogadta, anyagilag kisegítette - a megvádolt ügyvéd. A korábban kábítószerfüggő, pszichiátriai kezelés alatt álló, jelenleg is rendszeresen gyógyszert szedő vádlott nyomozati vallomásaiban beszélt több vádbeli cselekményről, így többek között a koporsó ausztriai temetőből való éjszakai kihantolásáról és Magyarországra szállításáról, de állítása szerint ő sem volt tudatában annak, hogy bűncselekmény történik. Az osztrák mágnás holttestének elrablásával megvádolt banda tagjainak büntetőpere bizonyítással folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó