szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megfojtották és meg is erőszakolhatták Bándy Katát, akinek a holttestére szerda délután találtak rá Pécsett - tudta meg a hvg.hu. Az ügyben teljes hírzárlatot rendeltek el, a rendőrség egymillió forintos nyomravezetői díj kitűzése mellett keresi a tettest. Az eset felderítésében részt vevő volt nyomozó a hvg.hu-nak azt mondta: sokat segíthet a tettes megtalálásában az, hogy a gyilkosság nagy nyilvánosságot kapott a közösségi oldalakon.

A hvg.hu információi szerint megfojtották és meg is erőszakolhatták a 25 éves rendőrségi pszichológust, Bándy Katát, aki vasárnap hajnalban tűnt el és akinek a holttestére szerdán találtak rá. Az ügyben teljes hírzárlatot rendeltek el. A hvg.hu-nak Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője azt mondta: a kiadott közleményen túl semmit nem közölhet.

A PécsMa.hu csütörtökön délelőtt azt írta: információik szerint a rendőrség a korábbi hírekkel ellentétben nem egy fiatalabb külföldi hallgatót keres, hanem egy középkorú férfit gyanúsít a gyilkossággal. A feltehetően pécsi férfi ellen folyik ezekben a percekben a hajtóvadászat a városban és a környéken. Zsobrák Péter sajtószóvivő nem erősítette meg a lap információt. A lány házánál a fiatal nő barátnői a reggeli óráktól kezdve több tucatnyi mécsest gyújtottak.

A nyilvánosság segíthet

Kovács Lajos, a számos gyilkossági ügy sikeres felderítésével ismertté vált volt nyomozó - aki szintén részt vesz Bándy Kata gyilkosának megtalálásában - a hvg.hu-nak elmondta, nemsokára indul Pécsre, hogy bekapcsolódjon a nyomozásba. Előzetesen, az ügy részletes ismerete nélkül annyit közölt, az, hogy a lány eltűnése nagy nyilvánosságot kapott és az, hogy több ezren kapcsolódtak be a keresésébe, segítheti a tettes megtalálását.

©

"Valakinek fel kellett tűnnie valaminek, hiszen a hazafelé tartó lányt megszólították, megtámadták, és miután megölték, valahogy el is vitték oda, ahol megtalálták" - fogalmazott. Kovács Lajos szerint az is feltűnő lehetett, csak esetleg eddig nem tulajdonítottak jelentőséget neki, hogy valaki éjjel három-négy óra körül idegesen érkezik meg otthonába.

"Az is elképzelhető, hogy véres lett a ruhája, s azt kidobta, vagy neki állt kitisztítani" – mondta a volt nyomozó, aki szerint az sem kizárt, hogy a nyugtalan tettes el is szólja magát valaki előtt. Ezzel együtt hangsúlyozta, nem jó, ha túl sok részlet kerül nyilvánosságra, mert később, valakinek a meggyanúsítása esetén ezek ismerete veszélyezteti a nyomozást, például a hazugságvizsgálat sikerét.

Egymillió forintos nyomravezetői díj

A rendőrség szerda este kiadott közleményében azt írja: azonosították Bándy Kata, eltűntként keresett fiatal nő holttestét Pécsett, a Délibáb utcához közeli bokros területen szerda délután. Az elsődleges adatok szerint a nőt megölték, a pontos körülményeket igazságügyi orvosszakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán külön nyomozócsoport folytatja a nyomozást emberölés bűntett gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség szerda késő este azt közölte: egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki bármilyen információval szolgál a bűncselekmény körülményeiről. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hozzátette: a díj annak fizethető ki, aki olyan adattal rendelkezik, amelynek segítségével az elkövető azonosítható, valamint megalapozottá válik bűnösségének gyanúja.

©

A nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi.

A PécsMa.hu meg nem erősített bűnügyi forrásokból szerdán úgy értesült: egyes feltételezések szerint az sem kizárt, hogy a lány holtteste csak mostanában került a jelenlegi helyszínre.

A hazafelé úton tűnt el

Mint megírtuk: a rendőrségi pszichológusként dolgozó 25 éves Bándy Katát vasárnap hajnali kettő körül látták utoljára, egy térfigyelő kamera a pécsi Király utcában még felvételt készített róla, ez csak pár száz méterre van az otthonától. Egy buli után ment hazafelé, ám nem ért haza. Apja utoljára szombat este kilenckor beszélt vele. A Facebook segítségével több ezren keresték az eltűnt nőt.

A nő keresésére létrehozott honlapon szerda este megjelent írásban azt kérik, hogy a nyomozás lezártáig azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es számon bárki, akinek bármilyen információja van a történtekkel kapcsolatosan.

Legfrissebb híreinket linkre kattintva érhetik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

"Ha a Facebookon múlt volna, sosem került volna elő Bándy Kata"

Segítette vagy akadályozta a rendőri munkát a Kata eltűnése körüli Facebookos felhajtás? Nagy hullámokat kavart az eltűnt lány ügye a közösségi médiában, de a keresésre összegyűlt csoport tagjai között a pletykák és a hamis információk is ugyanúgy terjedtek, mint az eltűnés híre.