szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti izraeli nagykövet bejelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda uszítás gyanúja miatt indított nyomozást a hétvégén Érpatakon történt akció miatt.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség megbízásából a rendőrség nyomozást indít közösség elleni uszítás gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Érpatakon hétvégén történtek miatt.

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester az "izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása" ellen szervezett tiltakozást falujába. A tüntetésen egy hóhérjelmezes figura felakasztott két bábut. Az egyik arcát Simon Peresz izraeli elnökről, a másikét Benjamin Netanjahuról, az ország miniszterelnökéről mintázták. A performansz ellen a Külgazdasági és Külügyminisztérium is tiltakozott.

Izrael nagykövete hétfőn a Legfőbb Ügyészséghez fordult megkereséssel, illetve tartalma szerint feljelentéssel az ügyben, ezt továbbította az ügyészség Szabolcs megyébe.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfői közleményében úgy fogalmazott, hogy megdöbbenéssel és aggodalommal értesültek arról "az Izrael-ellenes és antiszemita horror show-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén". Egy magyar szélsőjobboldali helyi politikus "ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használja Izrael első számú vezetői ellen - írta, hozzátéve, hogy támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított".

Végül az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az eljárás lefolytatására a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni