Tetszett a cikk?

Talentis program néven jöhet létre húsz év alatt a magyar "szilícium völgy" a Zsámbéki-medence ötezer hektáros területén, hozzávetőleg 12 milliárd euró felhasználásával a fejlesztési terveket kidolgozó vállalkozás szerint.

Az elképzelés szerint a 13 települést magába foglaló területen, jó részt magánbefektetők pénzén egy olyan tudásalapú régió alakul ki, ahol a lakosság jobb életminőségének feltételeit is megteremtik - mondta Takács Ernő, a fejlesztő társaság programigazgatója. Ehhez mindenekelőtt magas fokú képzettségre van szükség, ezért első lépésként oktatóbázisokat, egyetemi központot, kutatóintézeteket terveznek ide, munkaalkalmat teremtve ezzel az itt jelenleg élő 46 ezer embernek, akiknek nagy része jelenleg naponta Budapestre jár dolgozni.A program szerint a leendő tudományos bázisokon elsősorban az informatika, a környezetgazdálkodással kapcsolatos, a biotechnológiai és a részecskekutatás kap majd hangsúlyt. Mindezek megvalósítását a Magyar Tudományos Akadémia és az oktatási tárca is támogatja - állította a programigazgató. A Talentis elképzelése, hogy a 75-80 százalékos részarányban magántőkéből megvalósuló fejlesztések révén az ingatlanok felértékelődnek, az itt kialakítandó termálfürdő-falu, a golf és lovaspályák, a bor és gasztronómiai turizmus pedig önmagában is profitot eredményeznek. Az itt élő lakosok egy része a biogazdálkodás meghonosításával jut biztos megélhetéshez, s ily módon a környezet harmóniáját is meg lehet teremteni. A megvalósításhoz szükséges földterületet egy részét a magánbefektetők és az érintett önkormányzatok társulása ötven évre bérli. A Talentis magánbefektetőiből alakult Terratalent és a Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. többségi tulajdonosa lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak (HKG) Rt. így közösen hozzájutottak a HKG Rt. által megművelt állami földek 50 éves bérleti jogához is. Eddig - a programigazgató tájékoztatása szerint - 2,5 milliárd forintba kerültek a tervezési előkészületi munkálatok. A megvalósuláshoz pályázatok útján EU-s forrásokat is be kívánnak majd vonni. A terv szerint jövőre már megépülnek az első oktatási bázisok, egyelőre azt azonban még nem tudni, hogy melyik településeken. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

A járvány újabb belobbanására figyelmeztetnek a szennyvízminták

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát