Talentis program néven jöhet létre húsz év alatt a magyar "szilícium völgy" a Zsámbéki-medence ötezer hektáros területén, hozzávetőleg 12 milliárd euró felhasználásával a fejlesztési terveket kidolgozó vállalkozás szerint.

Az elképzelés szerint a 13 települést magába foglaló területen, jó részt magánbefektetők pénzén egy olyan tudásalapú régió alakul ki, ahol a lakosság jobb életminőségének feltételeit is megteremtik - mondta Takács Ernő, a fejlesztő társaság programigazgatója. Ehhez mindenekelőtt magas fokú képzettségre van szükség, ezért első lépésként oktatóbázisokat, egyetemi központot, kutatóintézeteket terveznek ide, munkaalkalmat teremtve ezzel az itt jelenleg élő 46 ezer embernek, akiknek nagy része jelenleg naponta Budapestre jár dolgozni.A program szerint a leendő tudományos bázisokon elsősorban az informatika, a környezetgazdálkodással kapcsolatos, a biotechnológiai és a részecskekutatás kap majd hangsúlyt. Mindezek megvalósítását a Magyar Tudományos Akadémia és az oktatási tárca is támogatja - állította a programigazgató. A Talentis elképzelése, hogy a 75-80 százalékos részarányban magántőkéből megvalósuló fejlesztések révén az ingatlanok felértékelődnek, az itt kialakítandó termálfürdő-falu, a golf és lovaspályák, a bor és gasztronómiai turizmus pedig önmagában is profitot eredményeznek. Az itt élő lakosok egy része a biogazdálkodás meghonosításával jut biztos megélhetéshez, s ily módon a környezet harmóniáját is meg lehet teremteni. A megvalósításhoz szükséges földterületet egy részét a magánbefektetők és az érintett önkormányzatok társulása ötven évre bérli. A Talentis magánbefektetőiből alakult Terratalent és a Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. többségi tulajdonosa lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak (HKG) Rt. így közösen hozzájutottak a HKG Rt. által megművelt állami földek 50 éves bérleti jogához is. Eddig - a programigazgató tájékoztatása szerint - 2,5 milliárd forintba kerültek a tervezési előkészületi munkálatok. A megvalósuláshoz pályázatok útján EU-s forrásokat is be kívánnak majd vonni. A terv szerint jövőre már megépülnek az első oktatási bázisok, egyelőre azt azonban még nem tudni, hogy melyik településeken. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Feljelent és demonstrációra készül az MSZP

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára