Tetszett a cikk?

Lakókörnyezetében kétszer kipróbálta a kisebb mennyiségben előállított keveréket az a nagykátai fiatalember, akinek a táskájában hétfőn felrobbant egy házilag összeállított anyag a budapesti 6-os villamoson, a Nyugati téren. A fiatalember feltáró vallomást tett; a robbanó keveréket védekezésnek szánta az őt ért inzultusok ellen. A rendőrök szerint "tipikus áldozat" a magányos, a világgal leginkább a neten érintkező 20 éves T. Tamás.

T. Tamás hátrányos helyzetű családból származik, és számára a világháló jelentette a valódi világot, ahol előbb számítástechnikai, később vegyészeti honlapokkal ismerkedett - mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője a fiatalembert jellemezve. "A fiatalember tipikus áldozat, korábban több inzultus érte a vonaton, többször belekötöttek, a mobiltelefonját is el akarták venni tőle. Ezért úgy gondolta, sajátos védekezési formát választ és 2003 elején vett egy Flóbert pisztolyt és előbb kis, majd nagyobb mennyiségben előállította a robbanókeveréket" - tette hozzá Bodnár Zsolt alezredes. A rendőrség indítványozni fogja a fiatalember előzetes letartóztatásba helyezését, és tervezik, hogy elmeszakértővel is megvizsgáltatják.

T. Tamás tegnap vonattal érkezett a Keleti pályaudvarra, ahonnan gyalog a Blaha Lujza térre ment, majd felszállt a 6-os villamosra. A villamoson leült, táskáját a lába közé a földre tette, majd amikor a Nyugati pályaudvarhoz ért - ahol könyvet akart vásárolni - hirtelen fölkapta a hátizsákját, amelyben a meleg és a mechanikai behatás miatt a gyúlékony, instabil keverék felrobbant. A meghallgatott tanúk is azt állították, a fiú nem szándékosan idézte elő a robbanást. Azért nem robbant fel a teljes mennyiség, tehát mind a három kilogramm a TATP néven emlegetett robbanóanyagból, mert nem voltak tökéletesek az arányai, nem volt hibátlan az elegy elkészítése.
A rendőrtiszt tájékoztatása szerint a fiatalember lakókörnyezetében kétszer kipróbálta a kisebb mennyiségben előállított keveréket, de csak az elmúlt napokban jutott oda, hogy a Budapesten, Nagykátán és Szolnokon legálisan vásárolt alapanyagokból összeállítsa a három kilogrammnyi mennyiséget. Arra a felvetésre, hogyan gondolhatta a fiatalember, hogy megvédheti magát a robbanóanyaggal, Bodnár úgy vélekedett: "az ő gondolkodásába ez belefért".
A fiú anyja élt a törvény adta lehetőséggel, és nem tett vallomást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube

2011 óta most derült rá fény: ilyen kamerája lett volna a Google-nek, ha nem szól közbe a YouTube