Tetszett a cikk?

A Fidesznek kétségei vannak a közelmúltban elhunyt világhírű atomfizikusnak, Teller Edének a magyarországi politikai ellenzéket ostorozó posztumusz üzenetével kapcsolatban, jelentette be Halász János, a párt frakciójának szóvivője hétfőn.

"Amíg nem ismerhetjük meg Teller Ede eredeti feljegyzéseit, kétségeink vannak, hogy a Népszabadság című napilapban megjelent írás hiteles-e, valóban Teller Edétől származik-e" - mondta Halász. Szerinte a pártnak azért vannak kétségei, mert a napilapban megjelentek gyökeres ellentétben vannak a tudós korábban képviselt álláspontjával.

A napilap szerint az üzenetben - a többi közt – a következő szerepel: "Az ellenzék egy év elteltével nem veszi tudomásul, hogy elvesztette a választásokat, továbbra is csak a kormányt támadja antidemokratikus módszerekkel, s nem hajlandó támogatni a nemzet egészének javát szolgáló javaslatokat."

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy az üzenet többnyire az atomfizikus "sztereotip gondolatait" tartalmazza a magyar sajtóban állandóan "átszüremkedő" információkkal kapcsolatban. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Fidesz vezetői sem értettek egyet Illés Zoltán "radikális megközelítésével", amelyet az atomenergia békés felhasználásáról és a paksi atomerőmű bezárásáról fogalmazott meg.

A Népszabadság cikke szerint ugyanis az üzenetben Teller Ede az ellenzéket bírálva azt mondja: "A fideszes Illés Zoltán be akarja záratni Paksot, jóllehet nem ért az atomenergiához." Illés Zoltán hétfőn közleményben reagált a levél róla szóló kijelentésére. "Teller úrnak igaza van: sem az atom-, sem a hidrogénbomba gyártásához nem értek, de nem is terheli a lelkiismeretemet tömeggyilkosságban elpusztított milliók halála" - áll a fideszes képviselő közleményében.
Az atomfizikus a tavalyi választások hajrájában nyílt levélben fejezte ki támogatását a Fidesz számára, amit a párt áprilisi, a Kossuth téren megrendezett gyűlésén fel is olvastak. A levél eredetét azonban többen vitatták, mert nem szerepelt rajta Teller Ede aláírása. A hosszú évtizedekig az Egyesült Államokban élő Teller szeptember 10-én, életének 96. évében hunyt el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Ha csak pár órát playstationöztél, ne vezess repülőt!

Duma Aktuál: Ha csak pár órát playstationöztél, ne vezess repülőt!

Melyik böngésző mennyire népszerű?

Melyik böngésző mennyire népszerű?

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter

187 forint Európa legolcsóbb benzine, de van ahol 536 forint egy liter