Tetszett a cikk?

A kormány nem terjeszt az Országgyűlés elé olyan javaslatot, amely kiterjesztené a kulturális járulékfizetők körét a mobilszolgáltatókra - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. A tárca ugyanakkor tárgyalna arról, hogy a vezetékes- és mobilszolgáltatók a jövőben milyen további szerepet vállalnak a kultúra finanszírozásában.

Korábbi értesülések szerint a tárca úgy módosította volna a Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló törvényt, hogy a mobilszolgáltatók is fizessenek a nettó árbevételük után 1 százalékos kulturális járulékot. A tárca közleménye szerint az újságok és folyóiratok kiadása, reklámok, híradástechnikai cikkek, hanglemezek és építőipari beruházások után a gyártó és forgalmazó cégek 1993 óta fizetnek 1 százalékos kulturális járulékot éves árbevételük alapján. A bevételekkel a Nemzeti Kulturális Alapprogram gazdálkodik, amelynek szakkollégiumai döntenek például arról, hogy a rendelkezésre álló pénzt hogyan osszák el a könyvtárak, múzeumok, színházak, művelődési házak között.
Az üggyel kapcsolatban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium azt közölte: nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely szerint a távközlési szolgáltatók, illetve szolgáltatások adóterheinek növelésével lehetne forrásokat teremteni kulturális célokra. Az IHM ugyanis rendkívül fontosnak tartja, hogy a távközlési szektor fejlődőképességének javítása mellett egyre olcsóbban lehessen jó minőségű telefonszolgáltatásokat igénybe venni.
Sugár András, a Westel vezérigazgatója szerint a távközlési szektor jó adófizető, a Westel például 42 milliárd forint adót fizetett be tavaly. Hozzátette: a Westel fontosnak tartja kultúrát, s megfontolja azt is, hogy az eddigieknél jobban támogassa anyagilag. Azt azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy olyan adófizetési kötelezettségeket rójanak rájuk, ami nem szolgálja a távközlési ágazat fejlődését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását

Egy felmérés szerint a szülők többsége nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását