A várakozásoknak megfelelően Orbán Viktor nem nyitott új frontokat. Beszéde a Fidesz-kommunikáció utóbbi időszakban megszokott üzeneteit sulykolta tovább. Biztosra ment.

Orbán nagyon jó szónok, meglehet, a legjobb a potens magyar politikusok közül. Klasszikus retorikai eszközöket éppúgy használ beszédeiben, mint vicceket, anekdotákat, szövegeit jól építi fel, és a közönségre is figyel. Igazi demagóg, a szó eredeti értelmében, vagyis olyan, aki képes közönségét meggyőzni, érzelmileg mozgósítani, ha kell, fanatizálni. De nem érzelmek nélküli hatalomtechikus, hanem hangulatember. A választási vereséget követően Orbán karizmája sokat kopott, ahogy ezt a tavalyi országértékelő beszéd is jelezte. Tegnap a bizonytalanságnak, kiégettségnek és keserűségnek nyomát sem láttuk rajta.

Közönségének (pártjának, a szavazónak és az országnak) ügyesen adagolta a kemény (több esetben pontatlan) kormánybírálatot és az (kis)emberek sorsa miatt aggódó államférfiúi bölcselmeket. Míg a 2002-es parlamenti választások két fordulója közti lázas megnyilvánulásait a válsághelyzet indokolta, Orbán mostani óvatosságát pártjának jelenlegi kedvező helyzetével magyarázhatjuk. A Fidesz az EP-választási győzelem besöprésére készül, egy elsöprő diadallal akár az országgyűlési választások előrehozását is kikényszerítheti, ezért fedezi fel például azokat, akiket a párt retorikájának formálói a két évvel ezelőtti vereség után első dühükben prehumán lényeknek vagy lakótelepi proliknak tituláltak. Ez a csoport az, amelyik kevésbé fogékony a nemzeti hívószavakra, sokkal inkább a rendes bér és nyugdíj ígéretére.

A beszédet követő politológusi reagálások új elemként fedezik fel a nyitást a Kádár-korszak kisembere felé, amit a szónok – hogy kerülje a kényes történelmi allúziókat – egyszerű nemzedéki közeledésként tálalt. Valójában azonban Orbán korábban sem idegenkedett attól, hogy politikája igazolásaként hivatkozzon a biztonságra, amit sokan a ’70-es évek létező szocializmusával azonosítottak. Ellenzékiként – a Bokros-csomag idején és most is – ezt a biztonságot kérte számon, míg kormányfőként azt igyekezett bizonyítani, hogy minden - az Országimázs Központtól a befagyasztott családi pótlékon, az augusztus huszadiki tűzijátékon át az állami gazdaságok privatizációjáig - a családok biztonságát szolgálja.

A pártok persze időről időre felfedezik a „biztonságpolitikát”, hogy az embereket egy-két kivételes helyzettől eltekintve, tényleg jobban érdeklik a kenyérproblémák és a kiszámítható életperspektívák, mint például a szabadság vagy a nemzet magasztos (és valójában a választók által érzékeltnél jóval lényegesebb) kérdései. Az MDF 1990-es és az MSZP 1994-es választási győzelmében fontos szerepe volt annak, hogy a közönség előtt hitelesen tudtak megjelenni, mint „nyugodt erő”. Ezt persze tudja minden párt, de önmagában az erre való törekvés kevés, a választóknak el is kell hinniük, hogy szavazatukkal azt a pártot juttatják hatalomra, amelyik garantálja biztonságukat. Egy kis pártnak például semmi esélye arra, hogy a stabilitást testesítse meg, ezért reménytelen az MDF-nek minden ez irányú törekvése, és ezért vált komikussá az SZDSZ, amikor 1998-ban „tartani akarta a jó irányt”.

Orbán Viktor – kritikusai által terjengősnek, erőltetett hasonlatokkal és szociális demagógiával terheltnek ítélt – beszéde (le kell állítani a privatizációt, csökkenteni kell a közüzemi díjakat, a gyógyszerárakat, támogatni kell a vállalkozásokat, a fiatalokat stb., meg kell változtatni a bankárészjárást) természetesen nem az engesztelhetetlen ellenfeleknek szólt, hanem az ingadozóknak és csalódottaknak. A közvélemény-kutatások azt igazolják, a pártelnök jó helyen keresgél.

Ezek a választók ezzel együtt nem szeretik különösebben a Fideszt, és az elmúlt ciklusban különösen taszította őket a párt „ideologikus” hevülete. Mint ahogy Bence György filozófus, egykori Fidesz-tanácsadó az Indexnek adott interjújában is felhívta a figyelmet rá: a néppárti álmokat dédelgető Fidesz túlzott ideológiai aspirációi elriaszthatják középen álló szavazóit. Viszont a szélsőségesekig terjedő saját tábort sem lehet elidegeníteni a túlzottan középutas politikával. Vigyáznia kell tehát az arányokra.

Orbán Viktor most vigyázott: a polgári körökről említést sem tett, a jobboldalon gyakran emlegetett keresztény- vagy magyarüldözésről sem beszélt. Habár a történelemmel kapcsolatos kijelentései nemcsak ahistorikusak voltak, de felidézték a kormányzó Fidesz vérzivataros retorikájának négy évét is. Ennek érzékeléséhez azonban kifinomult hallás kell, nem úgy, mint a szövetségre való egyértelmű buzdítás meghallásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro