Az amerikai Cingular Wireless nyerte a harmadik legnagyobb amerikai mobilcég, az AT&T Wireless-ért folytatott háborút, miután 41 milliárd dolláros ajánlatával kiütötte riválisát, a brit Vodafone mobilszolgáltatót - írja a Financial Times.

Az óriás ügylet 32 milliárd dollár éves bevételű mamutcéget eredményez, amely a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless méltó vetélytársa lehet. Az ezért fizetett ár viszont meglehetősen magas volt, az AT&T Wireless éves bevételének tízszerese, ami az iparágban megszokott öt-hatszoroshoz képest nem kevés.A Cingularnak úgy sikerült győztesként befutnia, hogy a japán DoCoMo eladja AT&T Wireless pakettjét a Cingularnak. Az NTT DoCoMo Inc. 6,5 milliárd dollárt kereshet az amerikai üzleten, mivel 16 százalékos pakettje ellenében élni kíván a Cingular által ajánlott részvényenkénti 15 dolláros árral - jelenti az MTI.Elemzők szerint a DoCoMo eredetileg nem kívánt részt venni saját pakettjével a kivásárlásban, de a Cingular ajánlata végül ellenállhatatlanul magasnak bizonyult. A BellSouth Corp. és az SBC Communications Inc. tulajdonában lévő második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató vállalat, a Cingular 41 milliárd dolláros ajánlatával felülkínálta a brit Vodafone Group korábbi ajánlatát - közli a Reuters. A Vodafone részvényesei fellélegeztek, amikor a brit cég kiszállt az AT&T-ért folytatott 15 napos, egyre vadabb licitből: a brit mobilcég papírjai rögtön 6,5 százalékot erősödtek a hírre.A DoCoMo 2001-ben vásárolta be magát az AT&T Wirelessbe, hogy megvesse a lábát az amerikai piacon, és terjesztési csatornát biztosítson i-mode internetes technológiája számára, valamint elősegítse W-CDMA harmadik generációs technológiája elterjedését. A befektetés időzítése azonban a fejlett ágazatok hamarosan bekövetkező recessziója miatt nem bizonyult túl szerencsésnek. A 132,99 millió darab részvényének 15 dolláros árfolyamon történő eladásával a DoCoMo közel kétharmadát nyerheti vissza eredeti 10,2 milliárd dolláros befektetésének.A Cingularnak, amely az SBC Communications Inc. és a BellSouth Corp. tulajdonában van, még el kell nyernie az amerikai versenyhatóságok jóváhagyását a frigyre. A cég 3 milliárd dolláros megtakarítást vár az AT&T Wireless átszervezése után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen