szerző:
hvg.hu

Fotósok hada várta a Teve utcai rendőrség előtt a Kendermag Egyesület három tagját, akik kampányuk kezdőakciójaként "feladták magukat" és bejelentették: kábítószert fogyasztottak. A hvg.hu helyszíni jelentése.

Több mint 30 újságíró és 5 tévéstáb várta szerda reggel a Teve utcai rendőrség előtt azt a három 30 év körüli fiatalembert, akik önként vonultak a rendőrségre, hogy bejelentsék: kábítószert fogyasztottak.

A hvg.hu helyszínen tartózkodó munkatársa szerint három rendőr fogadta a Kendermag Egyesület tagjait, akiktől valószínűleg vizeletmintát vesznek majd, mielőtt kihallgatnák őket.

A fotózó újságírók mellett a rendőrség előtt tartózkodott Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet ügyvédje is, aki jogi segítséget ígért a három fiatalnak.

Kattintson a képre a galériához!
© hvg.hu
A Kendermag Egyesület az akciót figyelemfelkeltésnek, és kampányindítónak szánta - áll a szerda reggel kiadott közleményükben. "Arra kérünk mindenkit, hogy ha valaha egyszer is kábítószert fogyasztott, menjen el a rendőrségre és ismerje el!" - írja a hvg.hu-hoz eljuttatott közlemény.

A közlemény szerint a Kendermag Egyesület felháborodással vette tudomásul, hogy a politikusok ismét az ellenkezőjét teszik, mint amit mondanak. "Pártállástól függetlenül azt hangoztatják, hogy nem cél a kábítószerfogyasztók rács mögé zárása.

Ennek ellenére, hosszú szünet után ismét  a szórakozóhelyeken tartott razziákat a rendőrség, mely módszerrel szinte kizárólag fogyasztókat lehet kézre keríteni" - írja a közlemény.

A Kendermag szerint terjesztőket, hálózatokat lehetetlen ilyen módon megfogni, tetten érni. "Egy ilyen akcióval elfogott kábítószerfogyasztó majdnem egymillió forintjába kerül az adófizető állampolgároknak, és adott esetben saját gyermekük az."
 
Ma nagyságrendileg 15-ször annyit költ az állam a fogyasztók üldözésére, mint megelőzésre és ártalomcsökkentésre együttesen - közli az egyesület. "Követeljük, hogy a forrásokat csoportosítsák át 2000-ben, konszenzussal elfogadott Nemzeti Drogstratégia szellemében!" - szól a közlemény.

"Mi egy szabad, őszinte Magyarországon szeretnénk élni. Ezért meghirdetjük a Polgári Engedelmességi Mozgalmat, és megkérünk mindenkit, aki valaha is fogyasztott illegálisnak minősülő drogot, hogy ezt fedje fel a rendőrségen." - zárja a Kendermag Egyesület közleménye. 


Nyílt levél a "diszkó-razziák" beszüntetéséért

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult a belügyminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz, kérve a "diszkó-razziák" "értelmetlen és törvénytelen gyakorlatának beszüntetését" - tudatta a szervezet. "A rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak" - áll a TASZ-közleményben.

Mint írják, a szúrópróba-szerű közúti ellenőrzés legális eszköz az ittasan vagy drogos befolyásoltság állapotában volán mögé ülő személyek előállítására, "a drogfogyasztók és az elektronikus zenei szcéna elleni differenciálatlan, tömeges represszió azonban több kárt okoz, mint amennyit képes megelőzni".

Felidézik: az elmúlt években megindult a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program, amely kijelölte azokat az eszközöket, amelyeket a valóban biztonságosabb szórakozási körülmények kialakítása megkövetel, az eszközök között pedig "a diszkó-razziák nem szerepelnek".

"A TASZ ezért felkéri a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívják fel az illetékes rendőr-főkapitányokat a diszkó-razziák gyakorlatának beszüntetésére, és tegyenek azért, hogy a rendőrség hatékonyan együttműködjön a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program, célkitűzéseinek megvalósításában" - teszik hozzá.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Kendermagos tüntetés: petíció és előállítás

A lágy drogok használatának enyhébb büntetőjogi megítéléséért demonstráló Kendermag Egyesület vasárnapi rendezvényét megzavarni igyekvő ellentüntetők közül a rendőrség öt embert állított elő.

Itthon

Parlamenti bizottság alakulhat a Kendermag-petíció nyomán

Részben a Kendermag Egyesület tavaszi petíciója nyomán, részben pedig a Nemzeti és az Európai Drogstratégia újabb 5 éves célkitűzéseinek összehangolására parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi Szitka Péter, az MSZP országgyűlési képviselője.

Itthon

Fegyelmik a BRFK-n a kendermag-tüntetés biztosítása miatt

Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Negatív kampányt kezdett Karácsony Tarlós ellen

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban