szerző:
MTI

Három minisztériumtól csaknem 597 millió forint állami támogatást kapott az előző kormányzati ciklus idején Orbán Viktor miniszterelnök baráti körének négy tagja - közölte Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő. A Fidesz szóvivője szerint Szabó vádaskodik.

© Dudás Szabolcs

Mint elmondta, három tárcától – a Foglalkoztatási és Munkaügyi, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól – érkezett a válasz arra a kérdésére, hogy az Orbán Viktor volt miniszterelnök baráti köréhez tartozó személyek – akiknek a nevei megtalálhatók az Élet és Irodalom riportsorozatában – milyen összegű támogatásokat kaptak az előző kormányzati ciklusban.

Eszerint Kékessy Dezső, aki diplomáciai előképzettség nélkül lett Magyarország egyik legfontosabb képviseletének, a párizsi nagykövetségnek a vezetője, több cégén keresztül összesen csaknem 425 millió forintot kapott – mondta Szabó Zoltán.

A kormánypárti képviselő hozzátette: Szász István Attila – aki olyan állami tulajdonú vagy közvetlen állami befolyás alatt álló cégek jogi képviselője volt, mint a Tokaj Kereskedőház, a Duna Televízió, a CD Hungary és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. – egy cégén keresztül 7,3 millió forint állami támogatáshoz jutott.

Madarász László, a Postabank volt elnöke szintén egyik cégén keresztül 90 millió forinthoz jutott. Prácser Miklós, akinek neve több ízben is felbukkant az Élet és Irodalomban közzétett jegyzőkönyvekben, 75 millió forintos támogatást kapott – ismertette a minisztériumi adatokat a politikus.

Szabó Zoltán bejelentette: kérdéssel fordul Gráf József földművelésügyi miniszterhez, hogy vizsgálja ki, mi lett ezeknek a támogatásoknak a sorsa, elszámoltak-e a támogatással az érintett cégek.

Mint a szocialista politikus emondta, önkéntelenül is adódik a párhuzam a jelenlegi és a korábbi miniszterelnök meggazdagodásával kapcsolatban. A Fidesz mostanában naponta vesz elő az 1990-es évek elején lezajlott privatizációs ügyeket, amelyekben a jelenlegi miniszterelnök valamelyik cége érintett. A helyzet az – hangsúlyozta a szocialista képviselő –, hogy Gyurcsány Ferenc olyan kormánnyal üzletelt, amelyet az ő politikai ellenfelei alkottak. Ugyanakkor Orbán Viktor családja, barátai olyan kormánnyal üzleteltek sikeresen, amelyet személyesen Orbán Viktor vezetett.

Felmerül a kérdés – mondta Szabó Zoltán –, hogy mindezért járt-e hálapénz. Ezt nem tudhatjuk, ám azt igen, hogy Kékessy Dezső veje egyes becslések szerint a piaci érték duplájáért vásárolta meg Orbán Viktor és Lévai Anikó belvárosi lakását, amit mindeddig az eredeti vételár töredékéért sem sikerült továbbadni.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az MTI-nek Szabó Zoltán kijelentéseire reagálva azt mondta: "Szabó Zoltánnak, alaptalan vádaskodásiért elképzelhető, hogy bíróság előtt kell majd felelnie". Ha a szocialista politikus vagy az MSZP bármilyen törvénytelenségről tud, akkor forduljon az ügyészséghez - javasolta Révész.

Véleménye szerint nagy bajban van az MSZP, mert az elmúlt héten kiderült, hogy a kormány száz lépés programjának nincs komoly tartalma, nem lehet vele a magyar gazdaság problémáit orvosolni, ezért Szabó Zoltán a most "szokásos rágalmazó lemezt" vette elő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Eladta hegyaljai szőlőjét Orbán felesége

Lévai Anikó eladta a szőlőtermesztésre szakosodott Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft.-beli részesdését, csupán a cég által használt földbirtok ráeső részét tartotta meg tulajdonában. Orbánné azonban a férje szűlőföldjén lévő földeket továbbra is személyesen igazgatja.

MTI Itthon

Orbán marad a pártelnök is

A Fideszben lekerült a napirendről a pártelnöki és a miniszterelnök-jelölti posztok szétválasztása – írja a Népszava. Erre vonatkozó javaslat a május végére, június elejére tervezett pártkongresszus elé sem kerül. Így pártelnök maradhat Orbán Viktor, aki a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is lesz a 2006-os választáson.

MTI Itthon

Az MSZP előásta az Orbán-bányákat

A szocialisták szerint Orbán Viktornak tisztáznia kell, milyen kapcsolatai vannak neki és családjának a Fidesz múlt héten elfogott volt gazdasági tanácsadójával, Varga Tamással és családjával.

MTI Itthon

Orbán válságról beszél

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint "válságösszefogásra" van szükség Magyarországon, ezért azt kérte hétfőn pártja országgyűlési képviselőcsoportjától: segítse azokat a kezdeményezéseket, amelyek a problémák orvoslását, elsősorban a munkanélküliség csökkentését szolgálhatják, még ha a kormányoldalról fogalmazódnak is meg. Az MSZP szerint nincs válság.

MTI Itthon

Orbán pert nyert Bozókival szemben

Orbán Viktor volt miniszterelnök a székház-ügy kapcsán polgári pert nyert első fokon Bozóki András kulturális miniszter ellen; a Fővárosi Bíróság hétfői döntése ellen az alperes várhatóan fellebbez.

hvg.hu Média

Egymillió embernek vallott Orbán a Tokaj-ügyről

Vasárnap este 992 ezer néző látta A szólás szabadsága című műsort, amelyben Orbán Viktor volt kormányfő tulajdonképpen elismerte, hogy a feleségének tanácsokat adott a Tokaj-ügy kapcsán. Az elmúlt hét nézettségi versenyének nyertese azonban újfent Gáspár Győző, aki nem mindennapi rekordot könyvelhetett el hétfő este.

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Népszava: Kövér lemondatta volna Borkait, de Orbán közbelépett

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre

Villámgyorsan elkeltek a jegyek a magyar szektorokba a sorsdöntő walesi meccsre