szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szennyeződés az üzemen belüli csapadékcsatornában és a csapadékvíz-tároló medencében is jelen volt, ezért valószínű, hogy a dorogi hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. felelős a múlt héten felfedezett környezetszennyezésért.

Az iszapban ugyanis rákkeltő dioxint és PCB-t találtak azon a csatornaszakaszon, amelyet közösen használ a dorogi gyógyszergyár és az Onyx - mondta Bálint Mária, a vizsgálatokat végző laboratórium vezetője.

Szerdán rendőri segítséggel vettek mintákat az Onyx csapadékvíz medencéjében lévő esővízből és a csatorna faláról, mivel munkatársait nem engedték be a hulladékégető területére - magyarázta a laboratórium igazgatója.

A mintákban nagy mennyiségű, rákkeltő PCB nevű vegyületet mutattak ki. A PCB valószínűleg az égetőben megsemmisített transzformátorolajból kerülhetett a vízbe. A szennyezés a csatornából a Kenyérmezei patakon keresztül a Dunába is eljuthatott volna, megfertőzve ezzel Esztergom és térségének ivóvizét - tette hozzá Bálint Mária.

A rákkeltő vegyületeket egy hete fedezte fel az esztergomi önkormányzat által felkért laboratórium. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a szennyezés eredetét nem tudta azonnal felderíteni, ezért kötelezte az önkormányzatot és a két gyárat, hogy az iszapot tíz napon belül távolítsák el és a csatornát öblítés nélkül tisztítsák ki. A Richter Gedeon Rt. műszaki igazgatója akkor elmondta, hogy a gyár soha nem használt PCB-t és dioxint, ezért az a gyárból ki sem juthatott. 

A laboratóriumtól csak szóbeli tájékoztatást kaptak a csapadékvizében talált szennyezésről, a mérési adatokat nem ismerik - mondta Szántó Balázs, az Onyx Magyarország Kft. szóvivője. A szóvivő szerint a technológiából adódóan nem kerülhetett PCB a vízbe és rámutatott, hogy a szennyezés ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot. 

Az ülepítő aknákban lévő szennyezett iszapot hétfőn és kedden eltávolították. A környezetvédelmi hivatal vezetője, Gerencsér Tivadar akkor elmondta,  az ÁNTSZ és az Észak-dunántúli Vízmű mérései szerint az ivóvíz tiszta és környezeti katasztrófa nem fenyeget.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A rákkeltő szennyeződés nem érinti az esztergomi vízbázisokat

Nem szennyeződtek Esztergom vízbázisai és zavartalan a térség biztonságos ivóvízellátása - közölte az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Rt. hétfőn azt követően, hogy a hét végén a megyei ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőség arról adott tájékoztatást, hogy a Kenyérmezei patakba torkolló csatorna iszapjában rákkeltő szennyeződést mértek.

MTI Tech

Nanotechnológiával a rák ellen

Nano-részecskékkel akarják gyógyítani a rákos megbetegedéseket amerikai mérnökök: a részecske a vérárammal bejut a daganatba, tönkreteszi a hajszálereket, és ezután adja ki magából a daganatos sejtekre halálos mérgét, nem bántja az egészséges sejteket.